International Country Music Day

Op 17 September is het International Country Music Day. Een dag in het teken van misschien wel het meest ondergewaardeerde muziekgenre ooit. Oké, het stadioncountry dat de meeste artiesten nu maken, wordt alleen maar gemaakt voor grote zalen en commercie, en dat trekt niet iedereen. Dan zijn de liedjes zo voorspelbaar geworden, dat je van tevoren al weet hoe ze aflopen (zoals Bo Burnham hieronder zo mooi uitlegt). Maar dat er een heleboel pareltjes tussen zitten, daar wordt makkelijk overheen gekeken. Daarom bij deze een ode aan de countrymuziek met mijn vijf favoriete countryliedjes!

Dolly Parton – Islands In The Stream

Als je het hebt over countrysterren, mag er één persoon sowieso niet ontbreken. Dolly Parton bereikte met hits als ‘9 to 5’, ‘Jolene’ en ‘I Will Always Love You’ niet alleen het countrypubliek. Zij zette de eerste serieuze stappen in het toegankelijk maken van de muziek voor een veel groter publiek. Parton is van grote invloed geweest op menig country- en popzangeres na haar, en haar muzikale invloed kun je nu nog overal terughoren. Een countryster pur sang  en daarom mag zij natuurlijk niet missen in dit lijstje! Maar ja, welk liedje kies je dan … Ik twijfelde even, maar aangezien ze op dit liedje samengewerkt heeft met nóg een countryster en ik zo twee vliegen in één klap kon slaan: ‘Islands In The Stream’ it is!

Anne Murray – Some Bird

Een ster op de Walk Of Fame, vier Grammy’s, meerdere countrymuziekprijzen …  Zelfs Stewie van Family Guy kon er niet omheen: Anne Murray heeft een stem om verliefd op te worden. Al heel snel wist ze naam te maken in de countrywereld. Veel van haar liedjes zijn zo toegankelijk dat ze ook wel tot het popgenre gerekend worden, maar altijd en overal kun je de countrymuziek terugvinden in haar muziek. De Canadese zangeres heeft verschrikkelijk veel mooie liedjes uitgebracht, maar vooral deze wilde ik je niet onthouden.

Billy Currington – People Are Crazy

Bo Burnham maakte het al tergend duidelijk: veel countrymuziek die nu uitgebracht wordt, is gemaakt voor de commercie en stadions, en bevat maar weinig origineels. Maar gelukkig kun je nog wel oprechte en verrassende artiesten vinden in de hedendaagse countrymuziek. Als je binnen de landsgrenzen zoekt doen The Common Linnets het natuurlijk niet slecht, binnen Almere zelf kun je voor americana-muziek terecht bij Assorted Travellers. Ver buiten de landsgrenzen vind je ze gelukkig ook nog steeds. Billy Currington is op het eerste gezicht een standaard-countryartiest, met een banjo hier en daar, een lap steel guitar erbij en dat typische accent … Maar hoe meer je zijn muziek luistert, hoe meer je er in kunt ontdekken. Bij het onderstaande liedje vind ik het verhaal wat hij vertelt heel mooi, dus besteed vooral ook wat aandacht aan de songtekst als je hier op ‘play’ drukt!

 

Lady Antebellum – American Honey

Naast alle solo-artiesten in de wereld van de country, zijn er ook countrybands die je niet mag vergeten. Little Big Town bijvoorbeeld, of The Band Perry, maar wat mij betreft vooral Lady Antebellum! De twee heren en dame scoorden met ‘Need You Now‘ en ‘Just A Kiss‘ ook in Nederland een hit. Hoewel je ze nu nog nauwelijks terughoort op de radio, hebben ze daarna nog een paar steengoede albums uitgebracht. 1 Oktober staan ze voor het eerst in Nederland en dat belooft een feest te worden!

Hunter Hayes – Storm Warning

En tot slot heb je nog countrymuziek waar je gewoon niet te moeilijk over moet doen. Geen gezeur, gewoon aanzetten, luisteren en genieten. Hunter Hayes valt zeker in die categorie. In 2011 kwam het debuutalbum van de Amerikaan uit, waar hij meteen ruim 1,1 miljoen exemplaren van verkocht. Met de single ‘Wanted’ werd hij de jongste artiest die het schopte tot de Billboard Hot Country Songs (een top 50 van populaire countryliedjes in Amerika). Ook prijzen en nominaties liegen er niet om: hij kwam vijf keer op de lijst te staan voor een Grammy, won in 2012 een Country Music Award en heeft ook drie MBI Awards in de prijzenkast staan. Zo jong, zo getalenteerd … Daar gaan we nog heel veel meer van horen. Wel even een waarschuwing van tevoren: dit liedje krijg je niet snel meer uit je hoofd!

Zin in nog meer countrymuziek? Neem dan eens een kijkje op Muziekweb of bij je bibliotheek!