Ik ga op vakantie en ik neem mee … een goede reisgids!

De reisgids. De ene reiziger maakt er veel gebruik van, dan andere helemaal niet! Er zijn reizigers die zich op de plek van bestemming neerplanten bij het zwembad bij hun ‘all-inn hotel’ om heerlijk twee weken in de zon te liggen. Je hebt andere reizigers die iets avontuurlijker zijn en zich in het lokale plaatsje wagen en niet verder. En dan heb je nog de andere soort: die is een paar maanden lang in voorbereiding en wil elk hoekje en gaatje verkennen en goed eten bij de locals. Dat soort heeft ook een taalgids op zak voor het geval je nonna (Italiaanse oma) of campesino Pablo (Spaanse boer), de weg moet vragen naar de lokale markt. Mobiel werkt namelijk vaak niet in the middle of nowhere, dus Google translator en andere digi dingen zijn niet voorhanden. Je mag raden tot welke soort ik behoor.

Door de boeken, hét boek niet meer zien

Ik zie vaak klanten op de afdeling de bestemming (daar waar de reisboeken staan) met een blik van wanhoop naar de vele verschillende soorten gidsen staren. Ik wil je helpen bij jouw zoektocht naar de juiste reisgids. Althans ik ga het proberen. Een reisgids is namelijk altijd een persoonlijke keuze.

Voor de luie vakantieganger en stedentrippers

Voor de reiziger die niet al te veel wil doen, maar toch ook weer niet uitgemaakt wil worden voor cultuurbarbaar, zijn er de reeksen Merian Live! , Capitool Compact of Marco Polo. Alle drie dunne boekjes, voorzien van korte beschrijvingen van de plaatsen. De MP en CC zijn voorzien van uitneembare kaarten en de highlights zijn in één oogopslag terug te vinden. De ML is daar wat minder duidelijk in en heeft van de drie het minste tekst, al is het even goed een prima reisgidsje. Ga je voor wat cultuursnuiven, dan ben je met CC beter af. MP heeft een apart hoofdstuk met routes en tochten, erg handig en overzichtelijk. Binnen deze categorie valt ook de 100% reeks, deze heeft zelfs een app die offline werkt voor zowel  Android als iPhone. Leuk om uit te proberen.

reisgids     reisgids   reisgids   reisgids

 

Voor de meer interesseerde reiziger

Wil je wat meer van je bestemming zien, ga dan voor deze reisgidsen. National Geographic Traveler, bekend van het tijdschrift met die prachtige foto’s en reportages. Goede en uitgebreide beschrijvingen over geschiedenis, musea en de regio. Onder dezelfde noemer, de grote broer van Capitool Compact: Capitool reisgidsen. Met goede overzichten van bezienswaardigheden met plattegrondjes, gedetailleerde tekeningen van belangrijke gebouwen en interessante wijken. Een lust voor het oog. Voor degenen die liever Engels lezen: zij kunnen kiezen voor de Lonely planet.

reisgids  reisgids reisgids

 

Voor de alle hoeken en gaten reiziger

Als je verder de wereld intrekt, dan heb je vaak een hoop geld neergeteld. Dan wil je er dus ook alles uithalen! Ga dan voor dat ultieme reisgevoel met de volgende gidsen. Rough guides: met leuke kaderteksten en adressen van restaurants en hotels met korte omschrijvingen en een vleugje humor. Insight Guide voor de reiziger die gaat voor ‘de filosofie/beleving/blijvende herinnering van het reizen’. Last but not least ‘van reizigers voor reizigers’: Trotter. Weinig foto’s en veel nuttige teksten. Voor je zoektocht naar de verborgen parels. Waar de typische toerist je niet voor de voeten loopt :).

reisgids reisgids reisgids

Fijne vakantie!