Hoe lees ik? Recensie van het boek van Lidewijde Paris


Geïnteresseerd in hoe jij of iemand anders eigenlijk een (literair) boek leest en hoe je er nog meer uit zou kunnen halen, alleen of met anderen? Lidewijde Paris schreef er een heel vernieuwend en toegankelijk boek over.

Hoe lees ik?

Het boek viel me meteen op door de speelse kaft. Grappige tekeningetjes en tekstballonnen nodigen uit om het boek ter hand te nemen. Hoe lees ik? is de titel. De tekstballonnen zoals: Wat wil de schrijver nou? Snap ik alles wat gezegd wordt? En vooral: Haal meer uit je boek!, maken dat ik geboeid ben. Wat is dit voor een boek?

Hoe lees ik?

Lidewijde Paris

De schrijfster zit al 25 jaar in het boekenvak. Als boekverkoper, journalist, interviewer, redacteur en uitgever. We kennen haar van recensies voor Opium Radio, columns en interviews voor Vrij Nederland. Voorafgaand aan een interview met de Deense schrijver Grøndahl in Boekhandel Blokker in Heemstede vroeg een klant haar: hoe leest ú nou zo’n boek? Deze vraag leidde tot het geven van literatuur-ontdekkingslessen in dezelfde boekhandel. En uiteindelijk tot het boek: Hoe lees ik?

Literatuur

Ik herinner me de literatuurlessen van de middelbare school niet als erg inspirerend. Sterker nog: mijn leesplezier leed eronder. Het ging alleen nog maar over leeslijsten met een lengte waar je niet vrolijk van werd. Het boek van Lidewijde Paris brengt daar verandering in. Op een verfrissende manier duikt zij in de wereld van de literatuur, maar vooral ook in haar eigen hoofd. Want: leest zij een boek nu anders vanuit haar rol als redacteur en interviewer? Ze vertelt in dit boek vooral wat een boek voor haar een mooi boek maakt en dat hoeft géén boek te zijn wat ze zou willen uitgeven.

Literaire gereedschapskist

Als je het over boeken gaat hebben, ontkom je niet aan de gereedschapskist met technieken die schrijvers gebruiken. Als je die leert kennen, kijk je anders naar een boek en ontdek je steeds meer, waar je anders misschien overheen zou lezen. Het boek Hoe lees ik? geeft als het ware een rondleiding door deze gereedschapskist. Motieven, thema’s, perspectieven, openingszinnen, het komt allemaal voorbij. Maar dan op een smeuïge manier. Wat dacht je van ”Dat gezegd hebbend, voel ik alweer een paar nieuwe vragen opkomen: waarom doet een schrijver zoveel moeite? Waarom zegt een schrijver eigenlijk niet gewoon wat hij te zeggen heeft? Waarom verstopt hij van alles, maar verwacht hij wel dat ik het er weer uit haal?” (blz 218, Hoe lees ik?) Dit boek reikt handvatten aan om meer uit je leeservaring te halen.

Leesclub

Het boek van Paris is ook zeker geschikt voor mensen die in leesclubverband boeken lezen. Dit kan online op www.hebban.nl of bij Twitter-leesclub @leestweeps. In Flow (nr. 4-2017) wordt Hoe lees ik? besproken door Katelijne Elzes in haar zoektocht om het fijne gevoel dat je kunt hebben als je helemaal verdiept bent in een mooi boek vast te houden. Volgens Paris doe je dit onder andere door aantekeningen met potlood in je boek te maken bij passages of uitspraken die je raken. (Niet in je bibliotheekboek natuurlijk ;)!) Elzes raadt ook een ander boek aan: De goede lezer: filosoferen over literatuur, van Damon Young. Hierin onderzoekt en beschrijft de schrijver deugden zoals moed, weetgierigheid en geduld. Deugden die je vaak nodig hebt om een boek dat je in eerste instantie niet aanspreekt, toch uit te lezen.

Hoe lees ik?

Verder lezen over literatuur?

Het boek Steinz: gids voor de wereldliteratuur, van de in 2016 aan ALS overleden schrijver Pieter Steinz, geeft een overzicht van ruim 400 proza-auteurs in de wereldliteratuur. Ook schreef hij Leven met ALS: literatuur als levensbehoefte. Dit boek is een bundeling van de columns die hij schreef in NRC handelsblad tijdens zijn ziekte. Over literatuur die hem troost heeft geboden.

Hoe lees ik? Hoe lees ik?

Hoe lees jij? Laat het ons weten!