Het ultieme reisverhaal!

Als je op vakantie bent kan het leuk zijn om een reisverhaal te lezen. Misschien over de streek waar je je op dat moment bevindt. Maar in ieder geval over andere gebieden en wellicht verre oorden.

Lezen op vakantie

Voor mij wordt een deel van het vakantiegevoel bepaald door het boek dat ik bij me heb. Een boek waar ik, zodra ik zit, in verder wil lezen. Om ’s avonds mee voor de tent te zitten. Waarin je wordt meegenomen naar andere plaatsen. Een boek dat je meevoert met de belevenissen van andere personen waarin je je al dan niet kunt herkennen. Dat je tot de laatste bladzijde boeit en waarvan je het jammer vindt dat het uit is omdat je er mee verbonden was geraakt. Zo’n boek dus, liefst een dik exemplaar.

Reisverhalen op vakantie

Vaak kies ik op vakantie voor een reisverhaal. Liefst waargebeurd, soms fictief. Vorige zomer las ik het boek Wild. Het verhaal van Cheryl Strayed, een jonge vrouw die impulsief besluit om een 1.700 km lange solo hike te maken om haar leven weer op de rit te krijgen en de dood van haar moeder te verwerken. Ze loopt de PCT, een voetpad langs de westkust van Amerika. Indrukwekkend en inspirerend. Ook verfilmd.

Zeilen

Eerder las ik Een meisje, een droom, van Laura Dekker. Het verslag van Laura, in de media indertijd breed uitgemeten, die als jongste solozeilster in 1,5 jaar rond de wereld zeilde. Een bijzonder dagboek van een meisje dat op jonge leeftijd haar droom verwezenlijkt. Aarden op zout: zes jaar zeilen met Thalassa II is vergelijkbaar. Ook hier lees je in dagboekvorm hoe het is om met een zeiljacht rond de wereld te varen. Maar dan door de ogen van een volwassen stel.

Thea Beckman

De jeugdtrilogie van Thea Beckman over de honderdjarige oorlog was bijzonder om in Frankrijk te lezen. Geef me de ruimte, Triomf van de verschroeide aarde en Rad van Fortuin. De Franse sfeer om je heen maakt dat je nog meer in de sfeer van het boek komt. Hoe leuk is het om in Bretagne in Vannes de ‘Rue Bertrand du Guesclin’ , één van de hoofdpersonen, tegen te komen? Kruistocht in Spijkerbroek van dezelfde schrijfster is ook een boek waarin een reis afgelegd wordt: door Duitsland, over de Alpen door Zwitserland naar Genua in Italië.

Bijzonder

Turbulentie van Anette Herfkens is misschien niet bepaald een reisboek. Het is wel het heel bijzondere levensverhaal van een vrouw die een vliegtuigcrash overleeft. Ze reist voor haar werk de wereld over en beschrijft haar leven en tegelijk haar innerlijke reis die het gevolg is van haar trauma. Dit boek is een echte aanrader.

As in tas van Jelle Brandt Corstius is in dit verband een uitzonderlijk dun boekje. Wel hoort het thuis in de categorie reisverhalen. Het beschrijft een fietstocht door Frankrijk met als doel een zakje van de as van zijn vader in de Middellandse zee uit te strooien. Het leest als een tierelier en is erg sympathiek.

Literatuurplein

Op http://literatuurplein.nl/wereldkaart.jsp vind je een wereldkaart. Hier kun je je vakantieland opzoeken en krijg je leestips: boeken die zich in het betreffende land afspelen! 

Heb je een reisverhaal gelezen dat indruk heeft gemaakt en wat je aan andere lezers kunt aanraden? Laat het ons weten!

 

 

 

  • Boek
  • Boek
  • Boek