Het levensverhaal van burgerrechtenactivist Bram Fischer

De nieuwste film van Jean van de Velde is een biopic van mensenrechtenactivist Bram Fischer. Het is zowel een sixties spionagethriller als een solide rechtbankdrama. Bram Fischer was dé belangrijkste man die achter de schermen vocht tegen de apartheid in Zuid-Afrika. Een held, je kunt niet anders zeggen. De film Bram Fischer is het levensverhaal van de advocaat die Nelson Mandela verdedigde, gegoten in een spannende thrillervorm. Met een knappe en ingetogen hoofdrol voor Peter Paul Muller.

Die verhaal begin om half ses in die oggend, op 11 julie 1963, en is gebaseer op ware gebeurtenisse.

Een onbekende ‘blanke’ man

Bram Fischer (1908-1975) was een nakomeling uit een prominente Afrikaner familie uit Oranje Vrijstaat, getrouwd met Molly Kriger, nicht van de beroemde veldmaarschalk Jan Smuts. Deken van de orde van advocaten, drie kinderen, villa met zwembad: een beetje linksig, verder geheel establishment. Een blanke man van stand. Maar Fischer leidde de verdediging van Nelson Mandela en de ANC-top, onder meer bij het Rivonia-proces van 1963-1964. Bij een inval op een schuiladres waren vergaderende ANC’ers betrapt met een plan voor bomaanslagen: operatie Mayibuye. Mandela was al eerder gearresteerd.

Nelson Mandela

In het Zuid-Afrika van 1963, waar de onvrede tegen de ongelijkheid groeit, worden op een dag in het dorpje Rivonia bij een inval de kopstukken van het ANC opgepakt. Aan deze groep wordt een negende lid, dat al eerder gevangen genomen was toegevoegd: Nelson Mandela. Er is het blanke regime veel aan gelegen om de groep als voorbeeld te stellen en tot de doodstraf veroordeeld te krijgen. Gerespecteerd advocaat Bram Fischer neemt hun verdediging op zich. Wat het regime niet weet is dat Fischer eigenlijk de tiende verdachte had moeten zijn. Dat is de start van een proces waarin Bram Fischer heikele paden bewandelt. Wanneer de geheime politie gaandeweg Bram Fischers dubbelrol ontdekt, komt hij voor een moreel dilemma te staan: verkiest hij de verdediging van zijn cliënten boven zijn eigen veiligheid en dat van zijn gezin?

Fantastisch gespeeld

Muller is de enige Nederlander in de tot aan elke bijrol overtuigende Zuid-Afrikaanse cast van dit tot in de details realistisch aangeklede historische drama. Nu eens geen buitenlandse steracteur die alles uit de kast haalt bij het nabootsen van Mandela. Eindelijk een acteur die Madiba neerzet zónder zichtbare moeite. En als je er over nadenkt is het verbazingwekkend dat er in Zuid-Afrika nog geen film is gemaakt over Bram Fischer, een van de iconen van de antiapartheidsstrijd. De Vlaamse Nederlander Jean van de Velde kreeg de eer dit fascinerende dubbelleven te verfilmen. Peter Paul Muller speelt fantastisch, geen woord, geen gebaar te veel. Een stille storm. Muller toont zowel de onmiskenbare bravoure van Fischer, als zijn besef dat elke dag de laatste kon zijn. Maar hij moest, het moest gebeuren. En hij betaalde de prijs.

Voor het eerst

Dat er nog nooit een Zuid-Afrikaanse film is gemaakt over de relatief onbekende Bram Fischer is op zijn minst verbazingwekkend. Bram Fischer is namelijk een van de iconen van de anti-apartheidsstrijd. Ga kijken. Te zien in ons filmhuis op 12, 13, 16 en 17 mei.