Het Europees Solidariteitskorps: vrijwilligerswerk na je studie


Het zal je maar gebeuren, ben je klaar met je studie maar waar blijft nu die baan? Je solliciteert je suf, maar zonder ervaring is het moeilijk om een baan te vinden. Voor deze jongeren heeft de Europese Unie het Europees Solidariteitskorps opgericht. Het is een nieuw initiatief dat jongeren de kans biedt om in eigen land of elders in Europa vrijwilligerswerk te doen of om mee te werken aan projecten in de diverse landen. Lijkt het jou leuk om zeeschildpadden beschermen in Griekenland, een historische site te onderhouden in Cyprus of les te geven aan kansarme kinderen in Spanje, meld je dan nu aan.

Bijzondere ervaring

Je kunt inschrijven op projecten voor twee tot twaalf maanden. Als je weer terug bent, dan ben je een bijzondere ervaring rijker. Het is een troef als je gaat solliciteren en een pluspunt als je verder wilt studeren. Na afloop krijg je een certificaat van deelname, waarmee je bijdrage aan het project wordt bevestigd. Dit kun je gebruiken als je gaat solliciteren of verder wilt leren.

Mogelijkheden genoeg

Afhankelijk van het project biedt het ook andere voordelen. Kies je voor vrijwilligerswerk dan krijg je geen loon, maar wel een dagvergoeding en een verzekering voor de duur van het project. Ook krijg je de nodige opleiding voor aanvang van je project, en vaak ook nog als je daadwerkelijk aan de slag gaat. Kies je voor een leerplaats of stage, dan krijg je in sommige landen een arbeidsovereenkomst en een dagvergoeding. Ga je voor een werkproject dan krijg je een arbeidscontract en loon volgens de plaatselijke wet- en regelgeving en cao’s.

Dus, als je wat voelt voor een uitdaging en andere mensen wil helpen, meld je dan aan voor het Europees Solidariteitskorps.