Hendrik Groen, wie is dat?

Hendrik Groen. Hij woont in een zorgcentrum in Noord, rijdt in een scootmobiel, is riant boven de 80 en doet succesvol zijn best om het leven leefbaar te houden. Dat doet hij niet alleen, hij doet dit met zijn medebewoners. Net als hij allemaal hoogbejaard en net als hij allemaal tobbend met toenemende fysieke ongemakken. Toch laten de bewoners, waarover Hendrik schrijft, zich daardoor niet tegenhouden, waarmee de boeken korte metten maken met veel vooroordelen over onze bejaarde medemensen. Verfrissend en ook spiegelend.

Hilarisch
Hendrik Groen schrijft hilarische boeken, vooropgesteld dat je houdt van de zelfspot en de ironische commentaren op het bejaarde bestaan. Ik ben er dol op, de titels maakten mij nieuwsgierig. En het sterkte mij in de overtuiging dat je, om leuk oud te worden, nooit moet stoppen met het maken van plannen, al is het maar voor over een paar dagen.

Hendrik Groen?
Eind april publiceerde NRC Handelsblad de ware identiteit van Hendrik Groen. Ondanks speculaties dat de titels van de hand van een bekende auteur zouden zijn (Sylvia Witteman? Arnon Grunberg? Nico Dijkshoorn?), blijkt de 61-jarige Amsterdammer Peter de Smet de ware Hendrik Groen te zijn. Henk Verweerd, uitgever van de kleine uitgeverij Liverse, heeft eind 2013 contact gehad met De Smet over de publicatie van het dagboek en kwam gisteren met deze onthulling. Zowel uitgeverij Meulenhoff als Peter de Smet bevestigen noch ontkennen de uitspraken van Verweerd.

Hanneke Dekter, teammanager van de bibliotheken in Buiten, Haven en Poort, liefhebber antiquarische boeken.

  • Boek
  • Boek
  • Luisterboek, Boek