Help, ik ben gehackt!

In de week dat Mark Zuckerberg werd verhoord in de Amerikaanse Senaat over het privacy schandaal en Arjen Lubach zijn oproep deed om Facebook te verlaten, werd mijn Facebook Messenger gehackt. Op een relaxte avond kreeg ik ineens van alle kanten berichtjes. Via onder andere WhatsApp en Slack vroegen verbaasde Facebookvrienden of ik ze misschien een filmpje had gestuurd. Tot mijn schrik was er vanuit mijn naam een bericht vanuit Messenger verstuurd, met daarin een link naar een YouTube filmpje. Gehackt dus!

Ik herkende het bericht, want een paar dagen eerder was ik er zelf ook ingetrapt. Via een Facebookvriend kreeg ik namelijk een bericht met daarin mijn naam met uitroepteken en een link naar een video. Zonder goed te kijken, klikte ik erop. Wel kreeg ik meteen een gekke melding die ik niet vertrouwde. Ik klikte het snel weg en dacht er verder niet meer aan. Ik wist toen niet dat het virus zich zo verder zou verspreiden. Een paar dagen later werd uit mijn naam hetzelfde bericht verstuurd. Was mijn telefoon geïnfecteerd door kwaadaardige software? Was ik het slachtoffer van cybercriminaliteit? Wie heeft mij gehackt? Snel paste ik verschillende wachtwoorden aan en liet mijn Facebookvrienden weten vooral niet op dit bericht te klikken. Hopelijk bleef de schade beperkt …

gehackt

Bye bye Facebook?

Door alle commotie rond Facebook die week, twijfelde ik sowieso al. Is het tijd om mijn account te verwijderen? Ruim 12.000 mensen hadden Facebook verlaten naar aanleiding van de oproep van Arjen Lubach, Bye Bye Facebook. Voor driekwart (77%) van de Nederlandse Facebookers was de berichtgeving echter geen aanleiding is om hun profiel te verwijderen*. Waarom blijven we plakken? Maar mijn vertrouwen stond wel op losse schroeven, en dat rare virus was de druppel.

gehackt

Toch wel gezellig …

Waarom blijf ik eigenlijk nog op Facebook, ondanks alle schandalen en het misbruik van data? Ga ik de kattenfilmpjes missen? Het wel en wee van mijn vrienden in Sydney? Alle leuke muziek- en filmtips? En wat moet ik dan met Instagram en WhatsApp? Dit is immers van hetzelfde bedrijf. Toen ik mijn Facebookvrienden op de hoogte stelde van het virus raakte ik via Messenger weer even in gesprek met mensen die ik al een tijdje niet had gesproken. De hack was eigenlijk een leuke aanleiding om weer eens bij te kletsen! Ik blijf dus toch nog maar… heel even … Maar niet zonder mij goed te verdiepen in de privacy instellingen.

Maar toch … should I stay or should I go now? Wie heeft Facebook wel verlaten?

*Recent onderzoek van Ruigrok-NetPanel over het vertrouwen in Facebook na de uitzending van Zondag met Lubach.