Heerlijke boekentips voor tijdens de herfst in Holland

Geen rustige, zonnige nazomer waarbij iedereen op zijn of haar gemak de werkzaamheden weer kan oppakken na de vakantie. Regen, kou en een vliegende storm hebben ons weer met de voeten in de Hollandse klei gezet: de herfst is begonnen!

Regen

De vakantie was nog niet voorbij of het woordje zomer behoorde alweer tot het verleden! Vanaf de eerste schooldag op 4 september moesten de leerlingen met hun vers gekafte boeken in de tas goed ingepakt de regen trotseren. Ook afgelopen week vlogen de onweersbuien en zelfs een heuse storm je om de oren! Van namijmeren over de vakantie en plannen maken in een zonnige achtertuin is geen sprake. Het is gewoon in één keer herfst!

Van de nood een deugd maken

Als de herfst dan toch begonnen is, en je binnen zit met je sloffen en een warme trui aan, moet je er maar het beste van maken. Maak een start met iets waar je het nieuwe schooljaar mee kunt beginnen en wat je prima binnen kunt doen. Lekker lezen bijvoorbeeld! Of een cursus volgen! Er is genoeg keuze.

Neem een geit …

Slecht weer leent zich uitstekend om op de bank te kruipen met een boek. In de bestsellerlijst van de CPNB staan enkele boeken soms al meer dan twee jaar genoteerd. Bij de bibliotheek zijn deze gewaardeerde boeken (of dwarsliggers) meteen of veel sneller beschikbaar dan bijvoorbeeld het nieuwste boek van David Lagercrantz dat op nummer 1 staat: De man die zijn schaduw zocht (oftewel Millennium-serie deel 5!). Het meisje in de trein van Paula Hawkins, staat al 121 weken in de bestseller 60.

Pogingen iets van het leven te maken van Hendrik Groen, 131 weken. Zolang er leven is, van dezelfde schrijver, 85 weken. Een klein leven van Hanya Yanagihara, 55 weken. Neem een geit: leven voor gevorderden van Claudia de Breij, 49 weken. Astrid Holleeder met Judas, een familiekroniek staat 45 weken in de bestseller 60. Elena Ferrante met deel 2 van de Napolitaanse romans De nieuwe achternaam, is goed voor 17 weken. Niet meer in de lijst, maar wel een belangrijk boek uit 2017 over het Amerikaanse slavernijverleden, is De ondergrondse spoorweg van Colson Whitehead. Dus heb je één van deze boeken nog niet gelezen: dat kan dan mooi nu!

Leer een taal!

Was je afgelopen zomer in het buitenland en begon je net weer aan het Frans, Italiaans, Spaans of Engels te wennen toen je weer naar huis moest? Misschien een goed moment om in de winter die voor ons ligt de vaardigheden wat te vergroten om volgende vakantie nog beter uit je woorden te komen! Bij de bieb zijn talencursussen te leen op cd. Spaans, Italiaans, Portugees of Engels voor op vakantie bijvoorbeeld. (Kan ook in de auto onderweg naar je werk natuurlijk!)

Bij onlinebibliotheek.nl vind je allerlei cursussen die je kunt volgen, waaronder talencursussen Engels, Duits, Frans, Italiaans en Spaans, maar ook een cursus om je Nederlands te verbeteren. Ook zijn er cursussen op het gebied van vrije tijd, persoonlijke ontwikkeling, gezondheid en opvoeding, en computer en nieuwe media. Als lid van de bibliotheek kun je per jaar gratis twee online cursussen volgen. Kijk eens op de site van online bibliotheek.

Haak een Cal!

Al eens van een Cal of Kal gehoord? Cal staat voor Croching along en Kal voor Knitting along. Bij een Cal/Kal begin je met een groep mensen tegelijk aan een haak-of breiproject, vaak een deken of een grote sjaal. Je bestelt de wol en krijgt alles thuisgestuurd. Vanaf een bepaalde datum wordt vervolgens op vaste momenten een stukje van het patroon vrijgegeven. Het doel hiervan is om nieuwe vaardigheden te leren. Daarnaast is het natuurlijk een erg leuk idee te weten dat overal in het land (of daarbuiten) mensen met hetzelfde project beginnen.

Er zijn vaak ook Facebookgroepen waarin mensen elkaar helpen. Heel gezellig! Ook zin om een haak- (of brei-) project te beginnen in (online) groepsverband? Neem eens een kijkje op sites zoals www.lossenenvasten.nl, www.carosatelier.nl, www.knottenwol.nl en laat je inspireren! Bij de bieb zijn natuurlijk op de afdeling Living/doe-het-zelf altijd haak- en breiboeken te vinden om je op ideeën te brengen!  Mijn favoriet? Lo-ving wool! Ook een boek om inspiratie uit te halen is het Weekend DIY boek, voor kleine, snelle projectjes.

De natuur in!

Op de Living (eerste etage) zag ik twee leuke boeken die inspireren om de seizoenen te beleven. Het boek Midden in de natuur van Anna Carlile: beleef 365 dagen de natuur. Hiermee inspireert de schrijfster met prachtige foto’s om vogels te kijken, regen te ruiken, jam te maken of brandnetelpesto, naar klei te graven en kleine potjes te boetseren, stenen te beschilderen of naar de sterren te kijken.

Het tweede boek is Uit de natuur, 50 cadeautips om zelf te maken van Anne Rogge. In dit boek vind je leuke ideeën om wilde kruidenzout te maken, stof te bedrukken met schelpen of haken te maken van gevonden takken. Prima bezigheden voor regenachtig weer!

Hoe kom jij deze herfstachtige nazomer door?