Haal je eigen kerstboom uit het bos en DIY kerstmarkten!


Het is december! Wat is er nu leuker om in deze maand je huis in kerstsfeer te brengen? Bijzondere kerstmarkten, vaak op mooie locaties zijn er genoeg! En wist je dat je de natuur kunt helpen door met Staatsbosbeheer je eigen boom om te zagen?

Kerstmarkt Natuurpark Lelystad

Een aantal jaren geleden kwam ik er voor het eerst: een kleine, sfeervolle kerstmarkt in Natuurpark Lelystad. Meestal ging ik aan het einde van de middag. Het pad er naartoe werd met fakkels verlicht, overal kampvuren en vuurkorven. De kraampjes waren van mensen en organisaties uit de regio die hun spulletjes, vaak zelf gemaakt, voor leuke prijzen en soms ook voor het goede doel hadden uitgestald. Steeds weer kwam ik thuis met leuke cadeautjes voor familie en vrienden, een bijzondere kerstversiering of een zelfgebreide muts. Inmiddels is de markt steeds bekender en ook drukker geworden. Geeft niets: er rijden nu pendelbusjes vanaf Lelystad Airport. Op die manier kan iedereen zonder parkeerproblemen de markt de hele dag bezoeken. Ook leuk voor kinderen en de dag eindigt met een lichtjeswandeling! Op 16 december tussen 14.00 en 20.00 uur.

Zweedse kerstmarkt in Groningen

In Groningen kun je op 9 en 10 december naar een Zweedse kerstmarkt. Zweden is bekend van Jul en het echte kerstgevoel. In de oude suikerfabriek van Groningen wordt deze markt georganiseerd. Je beleeft daar het Zweedse kerstgevoel in een industrieel jasje.

Oude gevangenis Leeuwarden

Ook al in het Hoge Noorden en ook in een bijzondere omgeving. In de Blokhuispoort in Leeuwarden vind je op 16 en 17 december een kerstmarkt, compleet met ijsbaan, kindercircus, koren en onder andere Deense kerstcadeautjes.

Westergasfabriek Amsterdam

Wat dichterbij kun je op zondag 10 december naar de Westergasfabriek in Amsterdam. Hier vind je muziek en bijzondere activiteiten. Van je toekomst laten voorspellen, je haar laten knippen, tot zelf kerstversiering maken. Hapjes en drankjes zijn er natuurlijk ook.

Kinderen van de voedselbank

Bij de Westergasfabriek kun je die dag cadeautjes en (nieuwe) spulletjes inleveren waar je minder bedeelde kinderen blij mee kunt maken. Er is die dag een inleverpunt: daar zorgen ze ervoor dat de cadeautjes terecht komen bij de voedselbank. Ga je niet naar Amsterdam, maar wil je wel graag cadeautjes die je nog in huis hebt geven aan kinderen die weinig of niets krijgen? Lever ze in bij het Voedselloket Almere!

Kerstboom zagen in het Kuinderbos

Op zaterdag 9 december kun je in Bant van 9.00 tot 15.00 je eigen boom komen zagen of uitgraven. Er zijn 1.000 bomen beschikbaar. Neem je eigen schop of zaag mee. De opbrengst van de verkochte bomen (vanaf 7,50 euro) wordt gebruikt voor de aanplant van nieuwe kerstbomen. Je kunt de geur van de kerstbomen in gedachten al ruiken! Natuurlijk is er ook een kampvuur en koek en zopie!

Kerstboom van de Hoge Veluwe

Ook op de Hoge Veluwe kun je je eigen kerstboom uitkiezen en omzagen met Staatsbosbeheer. Ook hier help je de natuur: stuifzandgebieden zouden verdwijnen als de dennenbomen niet worden verwijderd. Op de Hoge Veluwe betaal je alleen entree voor het park. Je kunt er terecht, met liefst je eigen zaag, op 9 en 10 december en het weekend van 16 en 17 december. Kom je op 9 of 10 december? Dan is er ook een gezellige kerstmarkt!

Zelgemaakte versiering?

En wil je je zelf afgezaagde of uitgegraven boom uit het bos versieren met een zelfgemaakte versiering? Dan kun je in de bibliotheek terecht voor inspiratie van onze kerstcollectie! Scandinavische kerstballen breien blijft leuk!