Vijf kruiden waarmee je gezonde koffie maakt


Herken je dat? Je neemt je voor om elke dag braaf je vitamines in te nemen, maar als het dan avond is bedenk je dat je het alweer vergeten bent. Maar er is in de ochtend wel iets wat je nooit zou vergeten. Jouw kop koffie! Sterker nog … je dag is niet eens echt begonnen zonder dit opwekkende drankje.

Misschien ben je wel ongerust over koffie en denk je dat het slecht is voor je gezondheid. Dan kan ik je geruststellen. Koffie biedt veel gezondheidsvoordelen. Zo krijg je er bijvoorbeeld meer energie van, stimuleert het de vetverbranding, verlaagt koffie het risico op het krijgen van diabetes type II, helpt het je te vechten tegen depressies en je wordt er alerter van. Ga het echter niet overdrijven. Vijf kopjes is maximaal en niet meer drinken na 14.00 uur. Anders heeft het warme drankje weer een nadelige invloed op de slaap.

Wat zou het handig zijn als je de vitamines kunt combineren met je koffie. Dat je lekkere koffie drinkt, terwijl je tegelijkertijd je lichaam verwent met waardevolle stoffen. Heel simpel: je voegt een theelepeltje van onderstaande kruiden toe. Een win-win situatie. De koffie is heerlijk en je werkt tegelijkertijd aan je gezondheid. Je humeur wordt beter, je krijgt meer energie en het biedt bescherming tegen hart- en vaatziekten. Wat zijn dan de kruiden die je kunt toevoegen? Lees even verder.

Kaneel

Dit specerij bevat uiterst krachtige antioxidanten. Kaneel wordt al sinds duizenden jaren gebruikt voor medicinale doeleinden. Zo beschermt kaneel het hart en bloedvaten. Voeg 1 theelepeltje kaneel toe aan je kop koffie en geniet van de heerlijke smaak. Aan te raden is overigens om Ceylon kaneel te gebruiken. Het is soms wat lastig te vinden en is ook duurder, maar bevat veel meer goede stofjes in vergelijking met de gewone kaneel.

Gember

Dit is werkelijk een heerlijke combinatie met koffie; het geeft het drankje wat pit. Voeg gewoon een klein plakje verse gember toe, of strooi er wat gemberpoeder in. Gember werkt heel goed tegen misselijkheid en andere maag-darmbezwaren.  Het werkt ontstekingsremmend en verlaagt het cholesterol.

Kurkuma

Waarschijnlijk heb je al vaker gehoord dat kurkuma een gouden specerij is. En dit is niet alleen vanwege de prachtige gele kleur. Kurkuma heeft veel gezondheidsvoordelen. Er zitten antioxidanten in en het is heilzaam voor de lever en het maag-darmstelsel.  Heb je depressieve gevoelens? Ook hier helpt kurkuma tegen. Voeg een lepeltje kokosvet samen met een half theelepeltje kurkuma toe aan je koffie. Het effect (en de smaak) wordt overigens nog eens versterkt als je er ook nog wat zwarte peper bij doet.

Maca

Dit is wellicht iets onbekend voor je. Maca is eigenlijk de Peruaanse ginseng. Het bevat 20 essentiële aminozuren,  goede vetzuren,  is eiwitrijk en zit boordevol vitamine C. Maca wordt vooral gebruikt om de hormonen te balanceren. Een bijkomend voordeel is dat je energielevel omhoog gaat. Gebruik niet meer dan drie theelepels Maca per dag.

Cacao

Chocolade en koffie zijn een gouden combinatie. Rauwe cacao is supergezond. Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen, verhoogt het goede cholesterol (HDL) en verlaagt het slechte cholesterol (LDL). Het verbetert de stemming en werkt heilzaam als je last van depressieve gevoelens hebt. En had ik al verteld hoe heerlijk het smaakt?

Wil je het beste koffie-chocoladerecept? Roer dan één theelepel rauwe cacao door je koffie. Als je filterkoffie zet kun je het gelijk in het filter strooien. Het smaakt heerlijk en je krijgt gelijk vezels, antioxidanten en magnesium naar binnen. Rauwe (biologische) cacao is overigens veel gezonder dan de cacaopoeder die wij in de winkel kopen.

Nu heb je geen excuus meer om je dagelijkse portie vitamines te vergeten. Met bovenstaande tips moet het toch zeker lukken. Zorg voor afwisseling, dan maak je optimaal gebruik van alle goede eigenschappen. Heb je het geprobeerd? Welk kruid heeft jouw voorkeur? Die van mij is gember.

Wil je nu echt alles over koffie lezen? Sla deze boeken er eens op na: Koffie, ontdekken, proeven en genieten van Hattie Ellis of Gebrand op koffie van Bar Deprez.