Gevallen helden in 2016

Als je de social media moet geloven bestaat het leven (bijna) alleen maar uit positieve momenten. Iedereen heeft de juiste outfit aan, het haar zit altijd perfect in model en het eten wordt altijd supermooi geserveerd. Is het leven wel altijd zo leuk? Voor de kerst-stress toeslaat een goed moment om terug te kijken op het afgelopen jaar. Er spelen op dit moment wereldwijd heftige problemen. Daar wordt al genoeg over gezegd en geschreven. In dit blog wil ik kort ingaan op de helden die dit jaar zijn overleden. Het is mooi om te zien dat men dit verdriet met elkaar kan delen. Misschien wel vooral via social media. Dit zorgt voor een gevoel van herkenning en verbondenheid. Dit gevoel moeten we met z’n allen vasthouden en met goede moed aan 2017 beginnen!

Persoonlijk lijstje

Volgens de statistieken worden mannen minder oud dan vrouwen. Het jaar 2016 bewijst dit weer eens. We hebben van flink wat Grote Mannen afscheid moeten nemen. Zowel in de muziek-industrie, de sportwereld, maar ook in de schrijverswereld. Hieronder een persoonlijk lijstje met helden die er niet meer zijn.

  1. Direct in januari overlijdt David Bowie. In Groningen is net de tentoonstelling ‘Bowie Is‘ geopend. Maar liefst 200.700 mensen bekijken in vier maanden tijd deze tentoonstelling. Zij kunnen nog even dicht bij Bowie te zijn. Vlak voor zijn dood brengt hij nog het steengoeie album ‘Black Star’ uit.
  2. Slechts een paar dagen later overlijdt een groot acteur: Alan Rickman. Hij heeft verschillende prachtige rollen gespeeld. De laatste jaren was hij vooral bekend als Sneep in de Harry Potter-reeks. Eén van de rollen die op mij het meeste indruk maakte was zijn rol als de Sheriff van Nottingham in Robin Hood. Waarom? Hij was een ontzettende slechterik, maar had een fluwelen stem.
  3. Nogmaals wordt bewezen dat je pas onsterfelijk bent wanneer je overlijdt. In april bezwijkt multi-instrumentalist Prince aan een overdosis pijnstillers. Er zijn vele soundclips via YouTube bekijken. Zelf heb ik fijne jeugdherinneringen aan zijn hits ‘Purple Rain’, ‘Raspberry Berret’ en ‘I would Die 4 you’. Zijn succes begon al in het platentijdperk. Gelukkig heb ik dat mee mogen maken. Ik herinner mij de vele uren dat ik zijn 45-toeren elpees heb gedraaid en keihard meegezongen.
  4. De laatste muzikale grootheid die ons dit jaar heeft verlaten is Leonard Cohen. Weinig artiesten zijn tot op hoge leeftijd zo productief gebleven. Toch kennen velen alleen zijn grote hit ‘Hallelujah‘.
  5. De sportwereld heeft in 2016 van een aantal grootheden afscheid moeten nemen. Twee mannen die bijna onsterfelijk leken, verlaten  in 2016 toch deze wereld. Hoewel ze de beste in hun vak waren, kende ik Johan Cruijff en Muhammad Ali voornamelijk van hun quotes. Wat moeten we nu zonder mannen die de volgende uitspreken bedachten?
    Ali: “Move like a butterfly, sting like a bee”. Cruijff: “Elk nadeel heb z’n voordeel” of “Je gaat het pas zien als je het doorhebt”. Mooie momenten van Ali en Cruijff zijn gelukkig nog terug te kijken!

muziek-en-film-collagesport-collage

Speciale vermelding

Internationale schrijvers Umberto Eco, Harper Lee en Benoîte Groult hebben voorgoed hun pen neergelegd. Gelukkig zullen hun oeuvres voor vele generaties bewaard blijven. Nederland verliest groot historicus en biograaf Cees Fasseur maar ook zeer populaire kinderboekenschrijfster Heleen Vreeswijk.

Tot slot

Met een lach en een traan afscheid nemen van 2016 kun je het beste overlaten aan John Oliver. In zijn programma  ‘Last week tonight’ heeft hij een korte, maar duidelijke boodschap.