In het nieuwe filmhuis: Genius, over het genie Thomas Wolfe

Binnenkort is er weer een pareltje te zien in het nieuwe filmhuis: Genius. De prachtige film over een geniale schrijver en een uitgever die zijn talent herkent. Met grote namen zoals Colin Firth, Jude Law en Nicole Kidman.

Chaotisch manuscript

New York, de jaren ’20. Max Perkins (1884-1947) is boekenredacteur bij uitgeverij Scribner’s Sons die grote auteurs zoals Ernest Hemingway en F. Scott Fitzgerald onder zijn hoede heeft. Wanneer een chaotisch duizend pagina-tellend manuscript van de nog onbekende schrijver Thomas Wolfe (1900-1938) op zijn bureau terecht komt, is Max ervan overtuigd dat hij een nieuw literair genie heeft ontdekt. De twee mannen beginnen het boek te bewerken tot een versie die geschikt is voor publicatie. Een lange strijd om letterlijk elke zin volgt. Tijdens dit lange proces wordt de relatie tussen de zachtaardige familieman Perkins en de excentrieke auteur steeds hechter, iets wat hun echtgenotes met lede ogen aanzien.

Genius

Wanneer Wolfes roman Look Homeward, Angel een doorslaand succes blijkt, wordt de schrijver meer en meer paranoïde. Als persoon zijn ze absolute tegenpolen, auteur Thomas Wolfe en zijn invloedrijke redacteur Max Perkins. De schrijver die pas na zijn dood op grote schaal werd beschouwd als literair zwaargewicht: bevlogen, ongeremd, emotioneel. De man die Wolfes in absurd tempo opgeschreven gedachtestromen boetseerde tot erkende meesterwerken: ingetogen, rationeel, op het saaie af. Voer voor groots drama natuurlijk, van onderlinge botsingen, tot de vraag wie nou eigenlijk echt verantwoordelijk is voor het vermeende genie.

Fantastisch gecast

De acteurs en het spel zijn een groot genot en Genius is een fijne film geworden die zich afspeelt in een bloeiperiode voor de boekenwereld.  Over de cast – met Colin Firth als Perkins, Jude Law als schrijver Thomas Wolfe en Nicole Kidman, valt niet veel te klagen. Budget: 10 miljoen dollar, dat is genoeg toch?
Oordeel zelf en kom kijken!

Genius draait in het nieuwe filmhuis
18, 19, 22 en 23 november 2016
Bibliotheek Stad, de nieuwe zaal 19.30 tot 21.00 uur