Wat maakt de raketlancering Falcon Heavy van Elon Musk nu zo bijzonder?

Elon Musk, de markante visionair, en misschien wel dé Steve Jobs van het post-Steve Jobs tijdperk waarin wij nu leven, schreef op 8 februari jongstleden historie met de lancering van zijn Falcon Heavy (voorheen Falcon 9) raket. De succesvolle lancering van deze raket brengt de mensheid één stap dichter bij het verwezenlijken van zijn droom: de kolonisatie van Mars en ver daar buiten.

Wat maakt de Falcon Heavy zo bijzonder?

De Falcon Heavy is de eerste ‘heavy pay-load’ raket van zijn soort die herbruikbaar is. SpaceX, het bedrijf achter de Falcon Heavy, heeft de raket zo ontwikkeld dat het ruim 63.800 kilo aan lading mee kan nemen. Daarmee is het de krachtigste raket ter wereld. Waar voorheen de lanceer-raketten na lancering onbruikbaar waren, zijn de raketten van de Falcon Heavy herbruikbaar. De Heavy maakt gebruik van twee booster (draag)raketten en een centercore-raket die na gebruik weer terugkeren op aarde. Zowel de booster-raketten als centercore-raketten landen rechtstandig op respectievelijk land en een drijvend ponton in zee.

via GIPHY

 

De livestream en de centercore die nooit aankwam

Zij die vaker naar de SpaceX-lanceringen kijken, weten dat er wel eens wat mis kan gaan met de lancering. Dat gebeurde vooral veel begin dit jaar. Het leidde tot spectaculaire beelden … Maar ook het rechtstandig laten landen van de raketten op land en zee bleek extreem complex te zijn. Ook hierbij ging het veelvuldig mis, met vuurwerk als gevolg. De experimentele lancering van de Falcon Heavy vormde dan ook een spannend spektakel waarbij alle ogen van de technologie-minnende wereld naar de livestream keken. Ook deze keer ging niet alles goed … Hoewel de lancering en het terugkeren van de boosters goed ging, bleef het tot het einde onduidelijk of de centercore-raketten nu wel of niet waren geland. Uiteindelijk bleek dat niet het geval te zijn. Helaas explodeerde de raket naast het drone ponton, waardoor schade ontstond.

De livestream was met 2.3 miljoen live kijkers een van de best bekeken ooit en gelukkig is deze integraal terug te kijken.

De Starman en Tesla roadster die de ruimte werd ingeschoten

Elon Musk combineert zijn werkende bestaan tussen SpaceX en Tesla. Een combinatie die nu ook de ruimte in is geschoten; een geheel nieuwe Tesla Roadster met daarin dummy-astronaut Starman als bestuurder van het eerste vol elektrische ruimtevaartuig. Het geheel leverde een surrealistisch beeld op van een Tesla met de aardbol als achtergrond. Het volstrekt ridicule beeld van een Tesla Roadster mét astronaut Starman en David Bowie’s ‘Life on Mars’ op de achtergrond vormde naast de balletuitvoering van de terugkerende raketten een de meest besproken onderdelen van de lancering. En over marketing gesproken: Starman’s reis is via een livestream te volgen.

Wat kunnen wij nog meer verwachten van Space X?

Juist de combinatie van de draagcapaciteit en de herbruikbaarheid zijn aspecten die de Falcon Heavy zo bijzonder maken. De kosten voor de lancering en dus ruimtereizen kunnen hiermee ook drastisch beperkt worden. Mede hierdoor komt betaalbaar ruimtereizen dichterbij. En dat heeft weer tot gevolg dat er meer commerciële partijen zich in de wedloop voor commerciële ruimtereizen storten. Onder meer Jeff Bezos’ (oprichter van Amazon) Blue Origin en Richard Branson’s (oprichter van Virgin) Galactic,  zitten Elon Musk op de hielen. En daardoor ontstaat er een geheel nieuwe industrie van ‘space travelling’.

Falcon Heavy

De tijdlijn van tests en experiment van SpaceX

Wil je meer weten over leven op Mars of over Elon Musk? Lees dan Hoe zullen wij leven op Mars of onze blog over Elon’s hemelbestormende ideeën.