Expositie As of Nū in De Nieuwe Bibliotheek


Deze zomer is de steeds groeiende expositie As of Nū nog t/m 5 september te zien in De Nieuwe Bibliotheek in Almere. Jonge, getalenteerde bewoners van asielzoekerscentrum Almere uiten zich met een serie eigen ontworpen kledingstukken. 

Op 7, 8 en 9 juli vond een tweede uitvoering van de Beeld//Formers workshop plaats in de bibliotheek. Met verschillende materialen werden moodboards gecreëerd en werd er getekend, ontworpen, genaaid en gestyled. De eerdere uitvoeringen en de resultaten van de nieuwe workshops komen nu allemaal samen in deze tentoonstelling. Zes jonge makers lichten toe wat ze hebben gemaakt, zoals Sonia.

Tijdens de As of Nū workshop heeft Sonia nieuwe technieken geleerd die haar inspireerden om verder te gaan met ontwerpen en sindsdien geeft ze oude kledingstukken een nieuw bestaan. Met behulp van van patchwork, maakte ze van een gewone spijkerbroek een stoer uitziend, zelfontworpen kledingstuk.Meer informatie over dit project en foto’s zijn te vinden via de website van De Vrolijkheid.

As of Nū: Beeld//Formers

Beeld//Formers zijn jonge azc-bewoners in de leeftijd van 15 tot 25 jaar die door middel van zelfgekozen kunstdisciplines een eigen verhaal op een unieke manier presenteren. Dans, theater, muziek, nieuwe media en beeldende kunst zijn de instrumenten waarmee verhalen worden vormgeven.

Eén op de twee mensen die naar Nederland komt is jonger dan vijfentwintig jaar. Met Beeld//Formers nemen deze jongeren het heft in eigen hand. Door middel van zelfgekozen disciplines verbeelden zij op eigen wijze een verhaal. In co-creatie met kunstenaars en leeftijdsgenoten werken ze aan verschillende kunstuitingen. Zo worden jongeren met hun talenten zichtbaar voor zichzelf, elkaar en de Nederlandse samenleving.

De expositie As of Nū is een initiatief van Stichting de Vrolijkheid in samenwerking met De Nieuwe Bibliotheek, workshop leiding door Karmen Samson, foto’s door Petra Katanic. Kom je binnenkort een kijkje nemen in bibliotheek Almere Stad?