Examentijd: do’s, don’ts en studietips van Victoria


Dag examenkandidaten van het schooljaar 2020/2021! Ik zal mezelf even voorstellen. Ik ben Victoria Bobie en ik ben 22 jaar oud. Ik bevond mij twee jaar geleden in dezelfde situatie als waar jullie je nu in bevinden. Ik was toen hard bezig om mijn vwo-diploma te behalen aan het Helen Parkhurst in Almere. Ik ben momenteel eerstejaars student aan de universiteit Leiden waar ik de opleiding Rechtsgeleerdheid – Entrepreneurship & Management volg. Ik heb voor deze opleiding gekozen omdat ik niet 100% zeker weet wat ik in de toekomst wil doen, maar wel dat het iets met het recht, het ondernemerschap en management te maken moet hebben. Dit is voor mij om die reden de perfecte keuze geweest.  

Examentijd: do’s & don’ts

DO’S
Er is wel een aantal zaken dat mij heeft geholpen. Ik heb ten eerste een overzicht gemaakt van het examenprogramma van alle vakken die ik had. Ik ging vervolgens na of ik dat onderdeel goed of slecht beheerste. Tijdens het maken van mijn planning zorgde ik er vervolgens voor dat ik meer tijd besteedde aan de onderdelen waar ik minder goed in was en minder tijd aan de onderdelen waar ik wél goed in was.

Daarnaast heb ik, zoals ik net aangaf, een planning gemaakt. Deze planning heb ik zowel digitaal als op papier gemaakt. Zodra ik een bepaalde taak afgerond had, zette ik er gelijk een vink achter. Het kunnen afvinken van een bepaalde opdracht geeft veel voldoening en motivatie. Het laat zien dat het harde werk voor resultaten zorgt en je daardoor steeds dichter bij je doel komt.

Tenslotte zorgde ik ervoor dat mijn kamer niet mijn enige studeerruimte was. De ene keer was ik in de woonkamer, de andere keer in de kamer van mijn ouders en soms was ik in de bieb te vinden. De bibliotheek is nu helaas gesloten, wat erg vervelend is, maar probeer toch om ergens anders een stille ruimte te zoeken. Wellicht heb je een familielid waar je af en toe even in alle stilte kan leren? Aarzel vooral niet om hulp te zoeken aan anderen.  

DON’TS
Mijn examenperiode was zeker geen fijne periode. Ik was te laat begonnen met voorbereiden door het constant uitstellen van mijn verplichtingen. Als ik eenmaal de kracht had gevonden om iets aan school te doen, dan was ik er vaak na twee uurtjes alweer klaar mee. Bij een aantal van jullie zal dit zeker bekend in de oren klinken. Dit leidde er uiteindelijk toe dat ik pas in de meivakantie serieus aan de slag ging. Dit was geen slimme keuze van mij geweest.

Ik raad jullie dan ook ten strengste aan om niet te laat te beginnen met voorbereiden. Het is een cliché wat jullie waarschijnlijk al honderden keren gehoord hebben, maar het is toch echt een van de belangrijkste sleutels om de deur naar het behalen van je diploma te kunnen openen. Het zal je veel stress, tranen en slapeloze nachten besparen. 

Examentijd: studietips van Victoria

Ik kan de huidige situatie helaas niet beter voor jullie maken. De onzekerheid, de vele lessen die zijn uitgevallen en de grote zelfstandigheid die van jullie gevraagd is het afgelopen jaar, hebben het niet beter gemaakt. Ik kan wél een aantal aanmoedigingen en tips geven, waarvan ik hoop dat het jullie enige hulp kan bieden tijdens een van de belangrijkste en spannendste momenten in jullie leven.  

  1. Je zal in deze periode vaak de neiging hebben om jezelf helemaal af te zonderen van je familie. Je familie begrijpt immers niet wat je allemaal te verduren hebt, maar het tegendeel is waar. Het zijn de mensen die het meest om je geven en je het meest zullen steunen. Zoek ze daarom op, praat met ze en uit je gevoelens als dat nodig is.  
  2. Het feit dat je ergens geen zin in hebt, is geen excuus om er helemaal niet mee te hoeven beginnen. Er zullen dagen zijn dat je even geen boek meer kan zien en alleen maar in bed wil liggen, maar het is altijd beter om kleine stapjes te zetten dan om helemaal geen vooruitgang te maken. Motiveer jezelf om zelfs op de meest zware dagen iets kleins aan voorbereiding te treffen.
  3. Het zijn van een eindexamenkandidaat betekent niet dat je geen plezier meer mag hebben in het leven. Het is alleen maar goed om soms te ontspannen. Je hoeft jezelf niet schuldig te voelen als je een keer een film kijkt, een wandeling maakt of een middagdutje hebt gehad. Het belangrijkste hierbij is om voor jezelf duidelijke grenzen te stellen en je prioriteiten op orde te hebben.
  4. Er is niks op deze wereld wat van waarde is wat op een makkelijke wijze te verkrijgen is. Je ziet je diploma wellicht als een papiertje, maar het is toch de sleutel die je verder zal brengen in het leven. Door nu hard te werken, kan je over een aantal weken trots op jezelf zijn.
  5. Je hebt inmiddels al vier, vijf, zes of zeven klassen doorstaan op de middelbare school. De eindexamens omvatten de laatste honderd meters om te bewijzen dat je het allemaal in je hebt. Je hebt het de afgelopen jaren ook goed gedaan en dus heb jij het ook in je om je eindexamens met succes te doorstaan. Doorloop die laatste meters nog even met doorzettingsvermogen en je zal aan het einde de prijs in ontvangst kunnen nemen. Het bewijs van al je succes de afgelopen jaren in de vorm van een diploma. Een diploma dat een nieuwe horizon voor je zal openen.  

Ik wens jullie allemaal heel veel succes en rust toe in deze periode. Op naar het behalen van een welverdiend diploma!