Examentijd: do’s, don’ts en studietips van Sydney


Hallo, mijn naam is Sydney. Ik ben negentien jaar oud en ben geboren en getogen in Almere. Na zeven jaar op het Arte College in Almere Poort te hebben gezeten, heb ik vorig jaar juli dan eindelijk mijn VWO diploma in ontvangst mogen nemen. Daarna ben ik sinds september vorig jaar trotse student aan de Universiteit Utrecht. Ik doe de studie ‘Nederlandse taal en cultuur’ en nee, voordat je het je afvraagt, ik wil geen docent worden. Ik hoop met deze studie in de toekomst richting journalistiek te gaan.

Hoewel ik door corona misschien nog niet zo veel van ‘mijn stadsie’ heb mogen genieten, heb ik tot nog toe geen seconde spijt gehad van mijn studiekeuze. Net als mijn eerste studiejaar is mijn examenperiode alles behalve normaal verlopen en ik kan mij voorstellen dat dan van jou ook anders verloopt dan je gehoopt of verwacht had. Aangezien ik mij graag met lezen en schrijven bezighoud en veel ervaring heb met gekke examensituaties, deel ik in dit blog graag mijn tips met jullie. Zodat jullie ook je diploma gaan halen.

Als je het leuk vindt, neem dan eens een kijkje op mijn blog: www.pearlsandribbons.nl. Je vindt me ook op Instagram.

Over mijn examenperiode

In 2019 deed ik voor het eerst examen. Hoewel ik VWO allesbehalve makkelijk vond, was ik tot dan toe altijd nog met mooie cijfers overgegaan. Zelfs in mijn examenjaar stond ik er heel goed voor. Totdat de meivakantie kwam en ik mezelf wel kon opeten van de zenuwen. Hoewel ik goed had geleerd, kreeg de examenstress de overhand, wat tegen alle verwachtingen in leidde tot een verdrietig telefoontje in juni. Ja, zelfs voor Nederlands had ik een onvoldoende. Desalniettemin kwam ik in september dat jaar met nieuwe motivatie weer terug op school. Wist ik toen veel dat er een halfjaar later een pandemie zou uitbreken en ik alsnog geen eindexamen mocht doen. Ik was dan ook waarschijnlijk een van de weinigen die echt baalde dat de eindexamens niet door gingen. Dat neemt niet weg dat mijn middelbareschooltijd abrupt stopte. Integendeel, ik moest nog naar school om de laatste toetsen te maken. Ik heb dat beschouwd als mijn tweede keer eindexamen en mij er ook op die manier op voorbereid.

Examentijd: do’s en dont’s

Wat voorbereiding betreft zet ik hier een paar do’s en don’ts op een rijtje. Ik begin meteen met naar mijn mening de belangrijkste: plannen! Dit is zowel een do als een don’t. Een strakke planning maken van tevoren is handig, maar houd er ook rekening mee dat je genoeg pauze inplant. Het klinkt heel cliché, maar het wordt vaak vergeten. Een wijze les die ik hier namelijk heb geleerd is dat té veel leren ook niet altijd tot succes leidt. Op tijd beginnen is ook een absolute do. Door op tijd te beginnen kun je het wat rustiger aan doen en bewaar je rust.

Examentijd: studietips

Hierop aansluitend deel ik graag drie tips:

1. Maak veel oude examens.
Hoewel leren voor iedereen anders werkt, is dit een tip die ik iedereen kan aanraden. Eindexamens bestaan namelijk uit ‘trucjes’ en wanneer je genoeg oude examens maakt, ga je steeds meer soorten vraagstellingen herkennen. Ik heb veel gebruik gemaakt van examenblad.nl, waar alle oude examens op terug te vinden zijn. Daarop aansluitend zijn examenvragen soms lastig geformuleerd, waardoor je met antwoorden soms punten kan laten liggen omdat je over bepaalde punten heen leest. Wat voor mij heel erg hielp was om tijdens het lezen van de vragen de belangrijke elementen te arceren, zodat ik die kon meenemen in mijn antwoord. Op die manier formuleer je een volledig antwoord en weet je zeker dat je alles hebt benoemd waar de vraag op doelt. (Dit trucje pas ik nu zelfs nog toe tijdens mijn tentamens op de universiteit).

2. Herhaling
Bedenk dat de examens herhaling zijn van alle stof die je al je hele middelbare schoolcarrière leert. Focus daarom op dingen die je altijd al lastig heb gevonden. Een kort overzicht maken van alle stof kan daarbij handig zijn.

3. Relax
Tot slot eentje die vaak over hoofd wordt gezien, maar wat voor mij bijvoorbeeld al het verschil had kunnen maken: zoek rust op. Zowel tijdens het leren als erna. Van het zoeken naar een fijne studeerplek, tot het vinden van een fijne relaxplek. Op de eindexamens wordt ook vaak heel veel druk gelegd, maar laat je niet gek maken.

Ik snap dat leren voor iedereen anders is en wat voor de een wel werkt, hoeft voor de ander natuurlijk niet te werken. Ga daarom ook op zoek naar hetgeen wat voor jou het meest effectief is en waar jij je comfortabel bij voelt. Ik hoop dat je uit dit blog vooral wat nieuwe inzichten hebt kunnen halen. Heel veel succes met voorbereiden. En laat je vooral niet gek maken, zeker niet door corona.