Examentijd: do’s, don’ts en studietips van Merel 


Mijn naam is Merel en ik ben 19 jaar oud. Op dit moment zit ik in mijn tweede jaar van de opleiding Social work op de Hogeschool van Amsterdam en ik woon nog in Almere bij mijn ouders. Voordat ik deze opleiding begon heb ik 6 jaar lang het VWO gedaan op de Meergronden. In 2019 heb ik eindexamen gedaan. Dit was precies het jaar voordat de COVID-19 crisis begon. 

Ik heb eindexamen gedaan in 8 vakken, namelijk Nederlands, Engels, Frans, biologie, scheikunde, maatschappijwetenschappen, wiskunde A en aardrijkskunde. Daarnaast heb ik ook het programma van het International Baccalaureate gevolgd. Hiervoor heb ik ook twee examens gedaan.

Voor je gevoel ben je pas aan het eind van de maand maart bezig met je eindexamens. Dit is echter al veel eerder begonnen. In het jaar of de jaren ervoor ben je al bezig met schoolexamens en die tellen ongeveer net zoveel mee als het centraal examen. Het voelt alleen een stuk minder serieus als je de toetsen gewoon in een normale week maakt. Dit betekent dus dat je al de helft van je examencijfers binnen hebt! 

Het centraal examen geeft een heel spannend gevoel, omdat je dan meestal in de gymzalen zit en ook veel langer bezig mag zijn met de toets. Het is nou eenmaal een toets over alles wat je in al die tijd hebt geleerd. Daarnaast maakt het idee dat het je allerlaatste toets is voor alle vakken het ook nog eens extra spannend.  

Examentijd: do’s, don’ts en studietips van Merel

Als voorbereiding voor mijn examens, en ook alle toetsen die ik ervoor heb gemaakt, ben ik vooral heel veel bezig geweest met samenvattingen maken. Als je net voor het examen pas begint met samenvattingen maken dan kan het veel werk zijn, maar als je door de jaren heen al bezig geweest bent, dan heb je er heel veel aan. Dan kun je alle samenvattingen bundelen en heb je alle leerstof voor het examen bij elkaar. Je kunt natuurlijk ook boekjes kopen met de samenvattingen van de vakken die je lastig vindt.

Naast samenvattingen is het ook heel handig om examenbundels te hebben voor de vakken die je lastig vindt. In deze bundels staan heel veel opdrachten waarmee je kunt oefenen voor het examen. Als je voor een specifiek vak al veel oefenopdrachten krijgt van de docent dan is een examenbundel minder noodzakelijk. Als je nog vragen hebt voor bepaalde vakken, dan zijn je docenten er natuurlijk ook altijd nog om deze te beantwoorden of om nog wat stof door te nemen. Wees niet bang om dit aan ze te vragen!  

In de meivakantie is het vaak ook mogelijk om je in te schrijven voor examentrainingen. Dit kost wel geld, maar kan heel handig zijn. Vooral voor de vakken waar je heel veel stof moet leren en even niet meer weet wat nou allemaal belangrijk is. Tijdens deze examentrainingen krijg je alle stof die je moet leren nog een keer uitgelegd in een aantal uur, vaak verdeeld over meerdere dagen. Hierbij krijg je ook extra materiaal waarin nog extra opdrachten en uitleg staan. Ik heb zelf een examentraining gevolgd voor biologie en ik heb ook het idee dat dit geholpen heeft.  

Vijf tips!

De examenperiode is heel stressvol en soms weet je even niet waar je allemaal aan moet denken. Daarom heb ik nog een paar handige tips. 

  1. Zorg ervoor dat je tussen de examens door ook momenten plant waarin je kunt ontspannen. Ga bijvoorbeeld op een dag dat je geen examens hebt een stuk wandelen ergens ver van huis. Dan zorg je ervoor dat je even uit de sleur van het leren bent.  
  2. Zorg er ook voor dat je huisgenoten weten wanneer je examens hebt en wanneer je stilte nodig hebt voor het leren. Als je huisgenoten weten wanneer je examens hebt dan kunnen ze je bijvoorbeeld helpen met het opstaan ‘s ochtends of ze kunnen met je over de examens praten. Dat zorgt ervoor dat er al een stuk minder spanningen in huis zijn, waardoor jij je helemaal kunt focussen op de examens (en dat ze misschien ook nog wel wat lekkers halen voor tijdens je examens!). 
  3. Je mag namelijk eten tijdens het examen! Koop allemaal lekkere dingen die ervoor zorgen dat je je beter voelt. Zorg er wel voor dat het geen papiertjes zijn die heel erg kraken. Ook tussen de examens door moet je jezelf vooral trakteren op de dingen die je lekker vindt. Het is al stressvol genoeg, dus zorg ervoor dat je niet ook nog op dieet gaat!
  4. Als voorbereiding voor het examen is opdrachten maken misschien wel de beste methode om de stof te leren. Je moet er wel voor zorgen dat je niet het boek naast je hebt liggen als je aan het oefenen bent! Dat maakt het dan wel heel makkelijk. 
  5. Misschien nog wel het allerbelangrijkste van alles is dat je een beetje vertrouwen moet hebben in jezelf. Als je bij het begin meteen al denkt dat je het niet kan, dan maak je het jezelf heel moeilijk. Maak je ook niet druk als het eerste examen niet helemaal goed gaat. Er zijn er nog een heleboel die waarschijnlijk wel goed gaan. En als het niet goed voelt, dan betekent dat niet meteen dat het niet goed is gegaan. Dit gevoel kan helemaal mis zijn.  

Deze tips garanderen natuurlijk niet dat je allemaal goede cijfers haalt. Goede cijfers halen voor het centraal examen vereist een heleboel werk en concentratie, maar ik weet zeker dat jullie het kunnen! Doe het vooral op je eigen manier, volgorde en tempo, want dat werkt het beste. Heel veel succes!