iPhone 7 – de nieuwe features op een rij

Afgelopen woensdag 7 september was het zo ver: de nieuwe Apple Iphone 7 werd aan de wereld tentoongesteld. Als volhard technologie-volger keek ik daar toch al enige tijd naar uit. Via het Youtube-kanaal van Apple was de ‘reveal’ live te volgen (zo gaat dat tegenwoordig).

‘One more thing …?’

Ondanks de vele uitgelekte specificaties, spyshots en zelfs functionerende prototypes, blijven de keynote presentaties van Apple altijd de moeite waard. Om de een of andere reden hoop je toch nog op een uitsmijter van Steve Jobs Tim Cook:  “one more thing”, om je volledige te laten overrompelen door hardware waarvan je niet wist dat je dit nodig had. De verrassing was toch vooral het verdwijnen van de ‘headphone jack’ in ruil voor een lightning kabel inclusief conversie adapter (niet des Apples: deze worden zowaar meegeleverd) en de komst van een draadloze intelligente oordopjes: AirPods.

iPhone7

Iphone 7 key-specs

In veel opzichten lijkt de Iphone 7 op haar voorgangers, de 6 en 6S. Hiermee zet Apple de trend door die wij eerder dit jaar ook bij Samsung zagen; geen volledige design ‘overhauls’, maar geleidelijke veranderingen en eens in de twee á drie jaar een significante verandering. Desalniettemin is de iPhone 7 een goed geslaagde update. Wij zetten de meest aansprekende features op een rij.

1. Waterdicht – ISP 67

In navolging van de al waterdichte Samsung S7, is nu ook de Iphone waterdicht. De iPhone 7 is ISP 67 waterproof, dat wil zeggen: spat en waterdicht. Hier was een volledig intern redesign voor nodig. Als gevolg daarvan zijn onder andere de antenne lijnen aangepast, wat het design een stuk aantrekkelijker maakt.

iPhone7

2. Geen home button

De homebutton is vervangen voor een drukgevoelige (‘force touch’) glazen plaat. Dit maakt de iPhone 7 vooral duurzamer, doordat het de oude, kwetsbare, mechanische home knop vervangt. Een radicale innovatie is het niet, in tegenstelling tot de van de MacBook overgenomen ‘Taptic Engine’. De gebruiker krijgt het gevoel van een klik zonder dat het scherm daadwerkelijk ‘klikt’. Doordat de Taptic Engine ook voor ontwikkelaars te gebruiken is, ontstaan er nieuwe mogelijkheden voor app-ontwikkelaars om interfaces en interacties uit te breiden.

3. A10 Fusion Chip

Een sexy marketingnaam voor de opvolger van de toch al razendsnelle A9 chip. De A10 chip is niet alleen ruim 40% sneller, dan zijn voorganger, maar dankzij zijn vier kernen ook nog beter in staat om rekenkracht toe te wijzen aan processen die minder vereisen. Hierdoor is de chip niet alleen sneller, maar ook een stuk zuiniger; namelijk twee uur meer batterijtijd in vergelijk met iPhone 6. In vergelijking met de iPhone 6S blijft daar nog maar een toename van een uur van over.

4. Camera – F/1.8

De 12 megapixel camera met een groter diafragma en een nieuwe (toegewijde) ISP chip, staan garant voor verbluffend mooie foto’s. Ondanks dat de camera’s van de iPhone 6 en 6S al weinig te wensen overlieten, is dit toch een forse verbetering. Doordat de camera 50% meer licht kan opnemen en de processor ruim 100 miljard beeldcorrecties maakt in slecht 25 milliseconden, is iedere foto – zelfs in het donker –  haarscherp. De iPhone 7 Plus (de grotere variant met 5.5 inch scherm) is zelf uitgerust met twee camera’s, waardoor het nu ook mogelijk is om tot twee keer optische zoom te komen en (deels softwarematig) tot prachtige scherpdiepte-verschillen te komen.

iPhone7

5. 32 Gigabyte: !!standaard!!

De schamele 16 gigabyte waarmee eerdere iPhones werden uitgerust, waren al langere tijd onderwerp van felle discussies. Apple lijkt ditmaal écht geluisterd te hebben naar hun gefrustreerde gebruikers van het 16 gigabyte instapmodel die telkens voor dezelfde keuze stonden: meer betalen voor meer ‘cloud storage’ of apps en foto’s op het apparaat verwijderen. Tim Cook bracht op humoristische wijze het nieuws door het publiek in verwarring te brengen door bij wijze van grap de iPhone 7 – 16 gig variant te introduceren, om deze snel te vervangen met de 32 gigabyte. Dat kon rekenen op luid applaus van het publiek. In alle eerlijkheid: het werd weleens tijd!

iPhone7

Wederom zet Apple een prachtig nieuwe telefoon op de markt en claimt nogmaals haar immer dominante positie in de competitieve smartphone markt. De vraag is nu vooral of de interratieve innovaties voldoende zijn nu het design van de nieuwe iPhone onveranderd is gebleven. Eén ding is zeker: verwacht flinke rijen op 16 september want dan is de iPhone 7 beschikbaar in Nederland.

 

  • Boek
  • Boek
  • Boek