Voor de eerste keer naar de middelbare school


De middelbare school is voor iedere brugklasser wel een beetje eng. In de eerste paar weken op de middelbare school worden de eerste groepjes gevormd en willen docenten weten wat voor vlees ze in de kuip hebben. Eigenlijk hangt het verloop van de rest van het jaar grotendeels af van de eerste paar weken op school. Een goede eerste indruk achterlaten is dan ook van levensbelang! Om de eerste paar weken door te komen, zijn hier een aantal tips voor alle brugklassers.

Wees jezelf

Sommigen zullen het beter kunnen verbergen dan anderen, maar vrijwel iedere brugklasser is onzeker over zichzelf. Niemand weet van tevoren of hij/zij goed in de smaak valt bij de rest van de groep, en iedereen is bang om gepest te worden. Veel tieners zullen zich dan ook anders voordoen dan dat ze werkelijk zijn. Zij willen stoer en cool overkomen zodat ze niet het pispaaltje van de brugklas worden. Het beste wat je kan doen is gewoon jezelf zijn. Doe alsof de middelbare school je tweede huis is en laat zien dat je een leuk persoon bent om mee om te gaan. Loop zelfverzekerd door de school en je zult zien dat je klasgenoten/medebrugklassers vanzelf aansluiting bij je zoeken.

Kluisje regelen

De meeste middelbare scholen hebben niet genoeg kluisjes voor iedereen, daarom is het van belang om zo snel mogelijk een kluisje te regelen! Je wilt niet gezien worden met een gigantische tas vol met boeken. Niet alleen is het ontzettend zwaar, je wordt ook een makkelijk doelwit! De leerlingen van de bovenbouw richten hun pijlenBrugklasser snel op brugklassers die gigantische zware tassen hebben, hoe kinderachtig dat ook is. Zorg er ook voor dat je een ‘normale’ tas hebt. Dus niet een rugtas groot genoeg om mee te nemen als je gaat kamperen, maar gewoon een simpele rugtas. Een Eastpack of Herschel rugtas zijn bij uitstek de veiligste tassen om aan te schaffen.

Een verzorgd uiterlijk

Middelbare schoolZorg ervoor dat je er niet bijloopt als een zak hooi. Sommige vrouwelijke burgklassers willen bijvoorbeeld nog wel eens enorm uitschieten met overdreven veel lagen make-up op hun gezicht. Gelukkig zijn er ook genoeg die precies weten wat ze moeten dragen om cool te zijn. Je hoeft echt niet per se een fashion guru te zijn of altijd merkkleding te dragen, maar probeer in ieder geval te voorkomen dat je er belachelijk uitziet. Ik heb het dan (voor jongens) over overhemden die in een te hoge broek zitten en te grote slobbertruien. Er is vast wel kleding die bij je past en die je ook goed staat.

Niet rennen!

Voor de leerlingen van de bovenbouw is er niets zo lachwekkend als brugklassers die door de school achter elkaar aan rennen. Het is simpelweg ‘not done’ in de middelbare school. BrugklassersJe kunt al snel verwachten dat iemand je laat struikelen wanneer je als een bezetene door de gangen van de school rent. Dat wil je natuurlijk niet! Dit is geen basisschool en hoe eerder je daarachter komt, hoe beter. Leef je uit tijdens de gymles of de pauze, dan is er alle ruimte voor alle energie die je hebt.

Het komt wel goed

Je kunt je natuurlijk hartstikke druk maken over de middelbare school, maar uiteindelijk komt het allemaal wel goed. Volg bovenstaande tips en je hoeft echt niet zo te stressen over de eerste weken op school. Uiteindelijk is de middelbare school zo leuk als jij het zelf maakt :-). Laat je dus niet kennen en wees jezelf. Veel succes en plezier op de middelbare school!

  • Boek
  • Luisterboek, Boek
  • Boek