Eén, twee, drie vier, hoedjes van … Prinsjesdag!

Elk jaar is het weer een happening: de hoedjes op Prinsjesdag. Wie draagt er dit jaar de meest opzienbarende hoed?
Wist je dat Erica Terpstra is begonnen met deze traditie? Ze vond dat iedereen in de Tweede Kamer er zo saai uitzag. Toen Erica in Leiden studeerde was ze gewend om een hoed te dragen tijdens feestjes. In 1977 droeg Erica Terpstra het eerste hoedje op Prinsjesdag, en werd toen een trendsetter. In 1996 kwamen er veel nieuwe vrouwelijke ministers die de traditie overnamen. In de loop der tijd zijn de hoeden steeds extravaganter geworden. Van koksmuts tot miniatuur politiepet, de apartste hoedjes zag je voorbij komen de afgelopen jaren. Vaak zit er ook een politiek statement achter, zoals bij de jagershoed in 2013 van Marianne Thieme van de Partij van de Dieren, als protest tegen de plezierjacht. Of een volledig houten hoed op Prinsjesdag in 2015, van een Groen Links Kamerlid, om aandacht te vragen voor klimaatverandering. In 2011 droeg een PvdA Kamerlid een hoed geïnspireerd op ‘Lezend naakt’ van schilder Isaac Israëls, als protest tegen de bezuinigingen op cultuur.

Hoed Prinsjesdag

De hoedjes van 2016

Ook dit jaar waren er prachtige hoedjes, rare hoedjes en hoedjes met een boodschap. Zo droeg Eerste Kamerlid Esther-Mirjam Sent een soort futuristische spin op haar hoofd en waren er veel corsages van veren en tulen. Over smaak valt niet te twisten … Het viel mij op dat niet alleen met de hoedjes maar ook met de jurken flink was uitgepakt. Een CU-Kamerlid droeg een jurk van oude visnetten en gerecycled afval uit de Noordzee, om aandacht te vragen voor de duurzame visserij op Urk. Ook was er een jurk met een Jeroen Bosch print gesignaleerd, van de ontwerper Addy van den Krommenacker.

Hoedjes PrinsjesdagHoed Prinsjesdag

Ik was erg nieuwsgierig naar de hoed van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren, de enige partij met een vrouw als fractievoorzitter. Ook dit jaar was het een hoed met een boodschap: ze droeg een herenhoed met op de rand het woord ‘man’ herhaald, als protest tegen de scheve man-vrouwverhouding in de Haagse politiek. En laten we eerlijk zijn, deze hoed stond haar heel stylish!

Hoed Prinsjesdag

De absolute nummer één was voor mij de altijd oogverblindende Koningin Máxima. Ze droeg een goudkleurige rok met borduursels en een prachtige imposante goudkleurige hoed.

Hoed Prinsjesdag

Oppervlakkig of een statement?

Er zijn mensen die de hoedjes een neerbuigende sneer vinden naar het ‘gewone volk’. ‘Voor ons geen crisis!’ lijken de hoedendraagsters uit te stralen. Of zijn de hoedjes alleen maar voer voor roddeljournalisten? Een oppervlakkige draai aan een belangrijke dag? Ik geef toe: als modeliefhebber kijk ik elk jaar weer uit naar alle spectaculaire hoofddeksels en bijbehorende outfits. Natuurlijk ben ik geïnteresseerd in de troonrede, de plannen van het kabinet en de algemene begrotingswetten. Maar ook ik smul van de spectaculaire creaties op een toch zeer serieuze dag. Wat vond jij het mooiste outfit en/of de mooiste hoed?

  • Boek
  • Boek
  • Boek