Walk with me: de mindfulness van Thich Nhat Hanh


Deze film geeft een inkijkje in het kloosterleven in Frankrijk waar Thich Nhat Hanh leider is van een boeddhistische gemeenschap.

Plum Village

Ten oosten van Bordeaux in de Dordogne richtte de Vietnamese Boeddhistische leider in 1982 Plum Village op, een meditatiegemeenschap waar aandachttraining en Boeddhisme wordt beoefend. Sinds 1966 leeft Thich (eerwaarde) in ballingschap: als vredesactivist was hij in Vietnam niet langer welkom, na een bezoek aan de VS en Europa, waaronder Nederland. (Bron: Wikipedia). Over die tijd heeft hij vele aangrijpende gedichten geschreven. En talrijke boeken zijn verschenen van zijn hand. Vrede, liefde, adem, aandacht en de laatste jaren vooral mindfulness zijn de thema’s waarover hij schrijft

51 titels

Als je Thich Nhat Hanh (het duurt even voordat je zijn naam kunt spellen!) intypt in de catalogus, krijg je maar liefst 51 titels in beeld. Veel boekjes zijn klein en heel toegankelijk. Wat mij opvalt is de helderheid en het plezier waarmee hij ook een beginner op het mindfulness pad direct laat kennismaken met hoe je in meer in het hier-en-nu kunt leven, zelfs als je aan het werk bent. Bijvoorbeeld Adem in, adem uit: meditaties voor een druk bestaan.

De geur van palmbladen

Walk with me is deels gebaseerd op het boek De geur van palmbladen: dagboeken van 1962-1966. De film laat beelden zien van het kloosterleven, de rituelen, zoals het kaalscheren bij het intreden van monniken en nonnen, het mindful wandelen, de muziek die gemaakt wordt, het dagelijks leven, de groepen bezoekers die op retraite komen en de bezoeken aan het buitenland. Er worden geen mensen geïnterviewd. Alles wordt geregistreerd. Af en toe wordt er ingesproken. Dit zijn teksten die worden voorgelezen uit ‘De geur van palmbladeren’, door Benedict Cumberbatch, acteur die zelf ervaringsdeskundige is. (Bron: Arjan Welles, Filmtotaal)

Walk with me

De documentaire begint met beelden van wandelende volgelingen van Thich. Je komt meteen in een meditatieve sfeer van het wandelen met aandacht. In deze sfeer blijft het de komende 1,5 uur. Het blijft boeien omdat steeds andere aspecten van het kloosterleven worden belicht. Het is zoals ik het ervaren heb vooral een documentaire om te beleven en ervaren: je staat na afloop heel ontspannen weer buiten. Je moet alleen niet verwachten dat je meer achtergrondinformatie krijgt over de meditatiegemeenschap, hoe de bewoners het beleven of eventuele kritische noten. Het is zoals mediteren en het beoefenen van mindfulness: waarnemen en toeschouwer zijn zonder te oordelen. Misschien was dat de opzet van de documentairemakers Marc J. Francis en Max Pugh?

Levensreis naar Frankrijk

Een paar jaar geleden las ik het boek: ‘Levensreis naar Frankrijk: over een boeddhistische non die naar Frankrijk vertrok en een camping begon’ van Sandra Alderden. Dit boek beschrijft het verhaal van de schrijfster die intreedt als non bij Plum Village. Ze leert de leider kennen en verlaat na enkele jaren het klooster weer en met een eveneens uitgetreden monnik. Met hem begint zij een relatie en samen richten ze een camping op. In dit boek vind je meer achtergrondinformatie over de gang van zaken in het klooster en hoe het is om daar te leven. In de meer meditatieve film krijg je deze informatie niet.

Mindfulnessliefhebber

Voor iedereen die op zoek is naar meer rust in het dagelijkse hectische bestaan en geïnteresseerd is in meditatie en mindfulness is Walk with Me zeker een aanrader. Vanaf 4 november drie keer te zien in ons filmhuis. Lees vooral ook één van de 51 titels over Thich Nhat Hanh: de 91-jarige vriendelijke vredelievende inspirator van mindfulness! En laat ons weten wat je van de film vond!