De Wonderlingen

Eens in de zoveel tijd kom je een boek tegen dat je niet eerder opgevallen is en dan gaat er een ‘wonderlijke’ wereld voor je open. Ik las De Wonderlingen.

Goud

Als bibliothecaris heb ik de luxe om tijdens mijn werk boeken te besnuffelen en tijdens zo’n snuffeltocht viel mijn oog op een paars boek met gouden belettering. Ik kreeg het gevoel iets moois in handen te hebben en werd niet teleurgesteld. Een dik boek met de titel De Wonderlingen geschreven door Brian Selznick, lag eenzaam aan het eind van de plank te wachten op een gewillige boekennerd. Op de tienerafdeling, waar dikke boeken niet echt gewild zijn …

Prenten

Het was niet alleen de cover van De Wonderlingen die mij opviel, maar ook de buitenrand van de bladzijden. Die waren namelijk grijs-zwart-wit gekleurd. Bijzonder, omdat die vrijwel altijd wit zijn. Nieuwsgierig opende ik het boek en werd verrast door prenten getekend met potlood, die bijna tweederde van het boek besloegen. Het waren ontzettend mooie tekeningen. Dit boek moest ik nader onderzoeken, dus leende ik het aan mijzelf uit (handig dat dat kan!).

In bed

Vroeger als kind dook ik altijd onder de dekens met mijn boeken. Niemand die mij storen kon; ik vertoefde in een andere wereld en las uren achter elkaar door. Met dit boek was ik weer dat kind. Okay, ik moet even toegeven dat ik niet uren elkaar gelezen heb, ik viel op een gegeven moment in slaap. Dat heb je als je ouder wordt … Maar in de wakkere uurtjes heb ik genoten van De Wonderlingen. Het is een boek bomvol avontuur, mysterie, rare en bijzondere personages, een goed geschreven verhaal en prachtige tekeningen.

Brian Selznick

De schrijver en illustrator van De Wonderlingen brak internationaal door met De uitvinding van Hugo Cabret die later ook verfilmd werd onder de naam Hugo. Hij heeft tal van prijzen op zijn naam staan. Het bijzondere van zijn boeken is dat hij de lezer prikkelt met zijn verhaal door tekst en beeld met elkaar af te wisselen. Bijzonder, omdat hij schrijft voor de leeftijd vanaf zo’n 12 jaar: de lezer die geneigd is snel af te haken. Je zult bijna geen boeken als deze tegenkomen; ik laat de Geronimo Stilton’s en Het leven van een loser e.a. even buiten beschouwing. Die zijn voor jongere kinderen.

Ik ga voor de rest niet meer vertellen over de inhoud van dit boek De Wonderlingen. Lees en bekijk het, je zult er geen spijt van krijgen.