De vloek en zegen die voorprogramma heet

Als nogal regelmatige concertbezoeker weet ik alles van voorprogramma’s, maar zijn voorprogramma’s een vloek of een zegen? Een geliefd discussie-onderwerp onder concertgangers, want zijn ze wel of niet de moeite waard om heen te gaan?

Rare superhelden

Eerlijk is eerlijk: een eenduidig antwoord valt hier niet echt op te geven. Dat verschilt namelijk per keer! Bij een concert van de Scissor Sisters (‘I Don’t Feel Like Dancing‘, weet je wel?), werd de avond geopend door drie mannen in een soort superheldpakken. Zij ramden op hun keyboards alsof ze er dwars doorheen wilden. Dat is allemaal prima, als er ook nog een beetje fatsoenlijke muziek uit voort zou komen. Dat was helaas ook niet het geval. In vijftig procent van de gevallen sluit het voorprogramma ook niet aan bij de muziek van het hoofdprogramma. Dat je een poppunk-band treft als opener voor een progressive rockband bijvoorbeeld. Of een singer-songwriter bij een poppunk-bandje. Het gebeurt.

Mallory KnoxWaarom eerder komen toch loont

Nou hoor ik je denken: dan kun je dus beter wél de voorprogramma’s overslaan. Maar nee! Want zelfs als de muziek van de openingsact en het hoofdprogramma niet op elkaar aansluiten, kan het best een toffe act zijn. Wie weet ontdek je nog wat leuks! Ik ken helemaal niemand die exclusief naar één muziekgenre luistert, dus de kans is heel groot dat er iets staat wat niet helemaal past, maar wat je toch leuk vindt!
En wat betreft het risico dat je een slecht voorprogramma hebt … Dat slaat op misschien 10% van de openingacts. Bij één op de tien concerten verrast de supportact in negatieve zin. Gelukkig betekent dat dat je in 90% van de concerten wél een tof voorprogramma hebt. Dat wisselt van onbekende, soms zelfs gewoon Nederlandse bandjes, tot Grammy-genomineerden (zoals Anderson .Paak in het voorprogramma van Bruno Mars).
Voorprogramma’s checken is dus dé manier om jouw muziekhorizon te verbreden.

Dus dan heb je de keuze: ga je puur en alleen naar het hoofdprogramma? Of neem je het risico en zorg je dat je op tijd bent voor de support acts? Mijn advies: trek de stoute schoenen aan, ook al loop je daarbij de kans dat het helemaal niks is en je daarom drie kwartier lang maar een beetje om je heen staat te kijken terwijl je de seconden aftelt. Dat risico is namelijk relatief klein. En zelfs al zou het zo zijn: weet je mooi voor de volgende keer dat je dié band dus over kan slaan.