De trilogie over Old Filth

Opeens is ze ontdekt in Nederland (en door DWDD): Jane Gardam, schrijfster van de trilogie over Edward en zijn vrouw Betty: Old Filth. De drie boeken belichten verschillende kanten van een verhaal. Ian MacEwan zegt over haar: ‘Jane Gardams boeken behoren tot de grote schatten van de Engelse literatuur. Ze schrijft simpelweg schitterend. De lezers mogen blij zijn en zich op prachtige boeken en een groot leesplezier verheugen.’

Op vpro.nl staat over deze serie: “Een verslavende kluwen van in elkaar grijpende levens wordt het, vol spiegelingen en contradicties. Een verslag van hoe beschadigde mensen tot aan het graf fier voortmodderen, geschreven in vederlichte, oer-Britse understatementzinnen die niettemin vaak diep ontroerend zijn”.

Edward Feathers, Betty en Terry Veneering

Deel 1, Een onberispelijke man, vertelt het verhaal vanuit Sir Edward Feathers, jarenlang rechter geweest in Hong Kong. Zijn bijnaam Filth staat voor ‘Failed in London, try Hong Kong’. Hij is met recht een onberispelijke man, maar onder die keurige oppervlakte schuilen diepe ellende, angst en onzekerheid.

Old Filth

Anders dan je denkt

In het tweede deel, Een trouwe vrouw, blikt Betty, de vrouw van Edward, terug op haar leven. Verhalen die je kent uit het eerste deel, blijken toch anders te zijn dan je denkt. Hoe zit het precies met de relatie tussen Betty en Terry Veneering, haar geheime minnaar? Hoe trouw is Betty? Wie is toch die dwerg die steeds opduikt? En wat weet Edward?

Old Filth

Vete

Het derde deel, Laatste vrienden, blikt terug na het overlijden van Edward. De vete tussen hem en Terry Veneering staat in dit deel centraal. Op mij wacht het derde deel nog; ik heb net ‘Een trouwe vrouw’ gelezen en ben er diep van onder de indruk. In het eerste deel speelt Betty niet zo’n grote rol en ze lijkt een traditionele echtgenote. Na het lezen van deel twee denk ik daar heel anders over! Ik genoot van de beschrijving van de vete tussen Feathers en Veneering. Onduidelijk is nog waarom die twee zo’n hekel aan elkaar hebben. Maar dat wordt vast in het derde deel uit de doeken gedaan.

Old Filth

Engelse stofjes

De omslagen van de Nederlandse vertalingen laten traditionele Engelse stoffen, zoals Burberry, zien. Daarmee wordt ook een deel van de inhoud onthuld: het leven op het platteland van Engeland in de 20e eeuw en de traditionele waarden die langzamerhand veranderen.

Ben jij om? Ga je de trilogie over Old Filth ook lezen? Of héb je deze boeken al gelezen? Laat het ons weten!