De paden op, de lanen in met de Vierdaagse van Nijmegen

Het is weer zo ver: De Vierdaagse van Nijmegen! Oftewel de grootste meerdaagse wandelprestatietocht ter wereld. Voor die enkeling die er nog nooit van gehoord heeft: van dinsdag 18 t/m vrijdag 21 juli lopen zo’n 47.000 mensen iedere dag 30, 40 of 50 kilometer door het Gelderse, Brabantse of het Limburgse land. Wie niet meeloopt kan er toch van meegenieten via verschillende tv-programma’s die verslag doen van het evenement of door naar de Vierdaagsefeesten in Nijmegen te gaan.

Militairen

De eerste Vierdaagse vond plaats in 1909 met 308 deelnemers, voornamelijk militairen. Sinds die tijd is het een paar keer niet doorgegaan (1914 en 1915 wegens de mobilisatie) en een keer afgelast (2006 wegens sterfgevallen op de 1ste dag door extreme hitte). De afstand die je moet lopen is afhankelijk van leeftijd, geslacht en of je militair bent. Zo mag iemand van 12 voor het eerst meedoen en die loopt dan 30 km per dag. Een vrouw loopt  40 km en een man 50 km. Als militair mag je eventueel 40 km lopen, maar wel met minimaal 10 kg bepakking. Vanaf je 60ste mag je 30 km lopen. Wie de Vierdaagse uitloopt ontvangt een koninklijke onderscheiding: het Vierdaagsekruis (Kruis voor betoonde marsvaardigheid).

Vierdaagse van Nijmegen

Adrenaline

Maar waarom zou je je in vredesnaam zo afbeulen in een van de warmste maanden van het jaar? Is het de adrenaline die door je lijf giert? Is het de gezellige sfeer tijdens het lopen? De ontmoeting met zoveel enthousiaste wandelaars uit alle hoeken van de wereld? De voldoening als je je kruisje in ontvangst neemt? Er is zelfs een officiële term voor: de Vierdaagsekoorts. Heb je een keer meegedaan, dan keert ieder jaar rond de inschrijvingsperiode de kriebel weer terug. Sla je, zoals ik, een jaartje over, dan zit je tijdens de vierdaagse aan de buis gekluisterd of zit je tijdens de intocht op de tribunes. Deed ik toch maar mee dit jaar …

Vierdaagse van Nijmegen

Via Gladiola

In de jaren zijn er een aantal gebruiken ontstaan rond de Vierdaagse. Zo geven omstanders tijdens de intocht gladiolen aan de lopers. De Sint Annastraat in Nijmegen wordt tijdens de intocht zelfs omgedoopt tot Via Gladiola. Dit verwijst naar het gezegde ‘De dood of de gladiolen’. Iedere ochtend worden de wandelaars aangemoedigd door hordes feestvierende studenten en begroet door onder andere John van Vlucht, de Goedemorgenman.

Lopers van de nieuwe bibliotheek

Wist u dat er al jaren medewerkers van de nieuwe bibliotheek meelopen? Vorig jaar, tijdens de 100ste editie van het evenement, haalden maar liefst drie medewerkers hun 5de medaille op. Ook in 2017 loopt bibliothecaresse Ingrid Verwer weer mee. Wilt u haar aanmoedigen? Ze is te herkennen aan de gemeentevlag van Almere. En dan volgt een gewetensvraag … Euh, hoe ziet die vlag er ook al weer uit? Nou, zo dus … De medewerkers van de nieuwe bibliotheek wensen Ingrid in ieder geval een droge, niet te warme, succesvolle maar vooral leuke Vierdaagse toe!

Vierdaagse van Nijmegen

Loop jij mee met de Vierdaagse van Nijmegen?