De leukste spelletjes voor in de zomervakantie!


Vakantie, eindelijk tijd om spelletjes te doen! Urenlang Monopoly spelen totdat iedereen hotels op zijn straten heeft staan. Of Halli Galli: als eerste rammen op de bel die in het midden staat. Op zomeravonden in de tuin, op een grasveld of de camping: Kubb spelen, het middeleeuwse blokkenspel uit Zweden. Ook de nieuwe bibliotheek organiseert weer een zinderende zomermiddag met allerlei spelletje op zaterdag 25 augustus!

Moeders houden niet van spelletjes?

Voor mijzelf geldt dat eerlijk gezegd wel een beetje. Zit je net rustig, klaar om verder te lezen in je boek, moet er een spelletje gedaan worden. Vooral als het een nieuw spel is waarvan ik de spelregels nog niet ken en het vaak even kan duren voordat ook ik alles snap, moet ik altijd even over een drempel heen stappen. Maar ik beken: als ik eenmaal de smaak te heb is een spelletje doen heel gezellig.

Risk

Herinneringen aan een avondvullend spel, waarbij het er fanatiek aan toe kan gaan, heb ik aan Risk. Speel dit spel níet met mensen die je niet aardig vindt, want mogelijk wordt het er niet beter op. Onlangs heb ik het oude spel dat ik van mijn ouders geërfd heb met mijn gezin gedaan. Het was nog steeds leuk, al was het even zoeken naar de oude spelregels, want Risk is intussen in een vernieuwde versie op de markt. Maar land veroveren op je tegenspeler om aan je opdracht te voldoen, blijkt iets in een mens los te maken.

Halli Galli

Een simpel spel met kaarten met vruchten erop en een bel in het midden. Wie het eerste op de bel slaat als er vijf vruchten te zien zijn, krijgt de hele stapel. Een reactiespel waarbij de spelers al snel fanatiek en luidruchtig zullen proberen te winnen. Eenvoudige spelregels én een snel spel, dus ideaal voor tegenspartelende moeders.

Kolonisten van Catan

Op vakantie kwamen we ooit een gezin tegen dat het liefst Kolonisten van Catan speelde. De kinderen dan. Gelukkig voor mij, want dit spel is best ingewikkeld. Het begint met twee dorpen. Met grondstoffen, handelen met medespelers en de bank, ga je dorpen, straten en steden bouwen. Met behulp van ontwikkelingskaarten, maar met tegenwerking van een struikrover. Dit spel is geschikt voor degenen die wel van wat denkwerk en strategie houden en is zowel als bordspel als dobbelspel te krijgen.

Kubb

Op Terschelling kwam ik het voor het eerst tegen. Campinggasten die op het grasveld voor de tent eindeloos met een set blokken in de weer waren: kinderen, volwassenen en ouderen, iedereen deed mee. Het spel komt uit Zweden en wordt daar sinds de middeleeuwen gespeeld. Gezegd wordt dat het op het eiland Gotland is ontstaan bij het verzamelen van brandhout. Sinds de jaren ’90 is het in Nederland op de markt. Vanaf 1995 is er een WK KUBB op Gotland en in Nederland een NK sinds 2004. Een serieus spel dus!

Het draait allemaal om een speelveld van 5 bij 10 meter, afgebakend met vier in de grond geprikte stokken. In het midden van het veld wordt de koning geplaatst. Aan de korte kanten staan de torens (Kubbs) opgesteld. Het doel van het spel is om met werpstokken de koning en de torens van de tegenpartij om te gooien. Je speelt het spel met 2-12 spelers en je hoeft er dus niet jong of lenig voor te zijn: als je maar kunt gooien! In het YouTube-filmpje een demonstratie van een Amerikaanse fan.

Koehandel en weerwolven

Koehandel is een spel dat er misschien wat kinderachtig uitziet, maar dat zeker niet is. Een veiling en een veestapel, daar draait het allemaal om. Alle dieren worden verhandeld: tot en met de kat en de hond. Was je eerst aan de winnende hand? Kan er toch ineens iemand anders er met jouw dieren vandoor gaan. Een spel waar je achteraf nog om nagniffelt.

Het spel ‘De weerwolven van Wakkerdam’ verscheen in 2001. Het gaat om de weerwolf die in de nacht een onschuldige inwoner van Wakkerdam vermoord en de burgers die de wolf proberen te ontmaskeren. Om te beginnen heb je een grote groep mensen nodig, zo’n tien personen. Er is een spelleider die de rollen uitdeelt en de boel aan elkaar praat. Ook zijn er burgers, een ziener, heks, jager, cupido, een onschuldig meisje en een dief. Een spectaculair en heel spannend spel: wie is de weerwolf? Uitermate geschikt voor op vakantie als je met meer mensen bent en natuurlijk in de schemer of het donker.

Woordrummikub

Jeugdsentiment voel ik bij Rummikub. Je had het in cijfers, maar ook in letters. Wij speelden het vroeger graag. Het is een spel voor taalliefhebbers. Zonder woordenschat kom je er namelijk niet. Het gaat om het leggen van woorden in een steeds veranderend speelveld. Anders dus dan bij Scrabble, waar de woorden blijven liggen. Ook een leuk, leerzaam spel voor als je je woordenschat juist wilt uitbreiden.

Schaken in de bieb!

Je hebt het vast al gezien. Er wordt geschaakt in de bieb! Het reuzenschaakbord stond eerst in de binnentuin maar is afgelopen herfst naar de Hoogspanning verplaatst. Sindsdien is er onafgebroken gespeeld door jong en oud. Er worden zelfs vriendschappen gesloten, werd mij verteld door een oudere heer. Er wordt weer contact gemaakt met elkaar in plaats van dat iedereen maar achter een krantje zit, voegde hij er aan toe. Kort geleden is er een heuse schaaktafel bijgekomen in de Etalage. Ook hiervan wordt veel gebruikgemaakt!

Zinderende zomermiddag met bordspellen en muziek

Ook zin gekregen in een spelletje? Kom op 25 augustus van 13.00-16.00 uur naar de zinderende zomermiddag en neem eventueel je favoriete spel mee.