De iPhone X is er!

Als techliefhebber keek ik natuurlijk al maanden uit naar de introductie van de iPhone X (10). De speculaties over het design en de technologie bereikten een maand of twee geleden haar hoogtepunt toen één van de dummy-devices, bedoeld voor hoesjes-fabrikanten, uitlekte, waardoor de wereld alvast kennis kon maken met de bijzondere verschijningsvorm van de iPhone X.

Wéér een nieuwe Iphone; what’s the big deal?

We zijn inmiddels wel gewend geraakt aan de innovaties van Apple. Bij iedere nieuwe iPhone-lancering liepen de verwachtingen hoog op. Doorgaans werden ze echter niet ingelost. Telkens was er sprake van kleine verbeteringen in vergelijking met het vorige model. Écht baanbrekende innovaties bleven uit. Analisten legden dit op twee manieren uit: het was nu eenmaal de managementstijl van Tim Cook die hieruit sprak: focus op de business versus innovatie. Anderzijds gingen er ook geluiden op over technische implicaties; ze kregen het simpelweg niet voor elkaar om een amoled scherm of draadloos opladen te integreren in de oude vormfactor van de telefoon. Met de komst van de iPhone X breekt Tim Cook’s Apple met die geschiedenis door het tienjarig bestaan van de iPhone te vieren met de baanbrekende nieuwe iPhone X. Misschien heeft het boek ‘becoming Steve Jobs’ wel gelezen  (lees tip!). Een aantal bijzonderheden op een rij.

iPhone X scherm

“Bezel-less is the name of the game”, oftewel: maximaal schermformaat. Met het 5.8 inch grote scherm maakt de nieuwe iPhone X – zonder in formaat te groeien – optimaal gebruik van de beschikbare ruimte. Waar voorheen de schermomvang ten koste ging van de homeknop en de speakers, is nu bijna het gehele front van het toestel bedekt door een OLED scherm. Daardoor ontbreekt nu helaas de homeknop! Maar gelukkig hebben de UI specialisten van Apple daar nieuwe, wat onhandig ogende, swipes voor bedacht. Het geheel oogt prachtig, maar een scherm zonder homeknop lijkt onhandig.

Bye bye Retina! Hello Super Retina (OLED)

Het door Apple zelf ontwikkelde Retina scherm blonk uit in pixeldichtheid en was bij introductie van de iPhone 4 revolutionair te noemen. Echter zijn de ontwikkelingen, aangejaagd door concurrent Samsung, op het gebied van (super)Amoled zo snel gegaan, dat de kwaliteit van de oude Retina schermen niet meer kan concurreren met de helderheid, diepe kleuren en de hoge ppi (pixel dichtheid) van Amoled. Met de komst van de iPhone X neemt Apple afscheid van Retina en introduceert het bedrijf nu ook de OLED technologie in haar telefoons.

A11 Bionic chip, Apple ID & AR

Weg met de homeknop! Inloggen kan dankzij de nieuwe processor en extra sensoren aan de voorzijde van de telefoon op basis van gezichtsherkenning. Apple noemt dit Face-ID, dat veiliger zou moeten zijn dan het oude Touch ID. Dankzij de nieuwe processorkracht kan er ook gebruik gemaakt worden van een nieuwe IOS 11 functionaliteit: AR (Augmented Reality). AR is een virtuele werkelijkheid die geprojecteerd kan worden op je scherm. Apple voegt de AR-capaciteiten later ook toe aan de oudere modellen via een software update.

Overig:

  • De nieuwe iPhone X wordt begin november in Nederland verwacht
  • De iPhone X is kleiner dan zijn voorganger
  • De batterijduur van iPhone X zou gemiddeld 2 uur langer moet mee gaan dan de iPhone 7
  • En: draadloos opladen!

Alles nog eens op je gemak terug kijken? Techblog Engdaget maakte onderstaande samenvatting. Wat vind jij van de iPhone X? Innovatief? Hebben of juist niet?