Eindelijk weer op het grote doek: Spirited Away

Tegenwoordig is de naam Hayao Miyazaki behoorlijk ingeburgerd bij de Nederlandse filmkijkers, maar voordat Spirited Away (2003, NL release) uitkwam was dat wel anders. Hoewel Nederlandse anime-liefhebbers wel degelijk bekend waren met dé Japanse grootmeester, werden zijn films zelden op grote schaal uitgebracht. Hierdoor is nooit een publiek van niet-kenners aangeboord. Dat tij is inmiddels gekeerd. The Red Turtle was vorig jaar een groot succes in de filmhuizen en maakte indruk bij het ‘gewone’ publiek.

Merkwaardig én vanzelfsprekend

In Spirited Away maken we kennis met het meisje Chihiro, dat achterin de auto bij haar ouders zit te mokken over hun verhuizing. Vader denkt een korte route te nemen naar het nieuwe huis, maar raakt hopeloos verdwaald in de wildernis. Om van de nood een deugd te maken, stapt het gezin uit bij een grote poort aan een doodlopende weg om de omgeving te verkennen. Een paar tellen later wanen ze zich in een verlaten pretpark, waar een eettentje staat met de heerlijkste gerechten. Chihiro wil het liefst zo snel mogelijk vertrekken, maar als pa en moe meteen beginnen te schransen, gaat ze maar op ontdekking uit.

Zo ontmoet ze Haku, een mysterieuze jongen. Hij vertelt haar dat ze zich in een wereld bevindt die wordt beheerst door de heks Yubaba. Zij heeft Chihiro’s ouders vanwege hun gulzigheid in varkens veranderd. Als Chihiro haar ouders ooit nog terug wil zien, zal ze voor Yubaba in een badhuis moeten werken. Zo merkwaardig als deze samenvatting van het begin van de film oogt, zo vanzelfsprekend wordt de wereld door grootmeester Hayao Miyazaki gepresenteerd. Om Chihiro heen ontvouwt zich een wonderschone geestenwereld. Bevolkt door pratende kikkers, een reusachtige baby, riviergoden en tal van andere wonderlijke creaties.

Alice in Wonderland

In de kern draait de film om de weg die het jonge meisje Chihiro moet afleggen om haar ouders te bevrijden. Ze komt vast te zitten in een geestenwereld. Vanaf het eerste beeld kruipt de wereld die Miyazaki schept volledig onder de huid. Als een Aziatische Alice in Wonderland belandt ze van het ene avontuur in het andere. Wat het verhaal zo bijzonder maakt is niet alleen de rijke tekenstijl. Ook de fijnzinnigheid van het verhaal speelt een grote rol. De heks Yubaba is niet alleen maar slecht, de kwade geesten zijn niet alleen maar kwaad. Het is duidelijk dat Chihiro vooral zichzelf moet overwinnen om haar ouders te kunnen bevrijden. Alles heeft betekenis en niets is zoals het lijkt te zijn. Mijmeringen en levenswijsheden die pas na een paar keer kijken op zijn plek vallen.

Critici en kenners zijn het er allemaal over eens: Spirited Away is de beste animatiefilm allertijden.

Meesterwerk eindelijk weer op het grote doek

Schitterende invallen en vreemde wendingen maken van Spirited Away een meesterwerk.  Bekroond met een Oscar voor beste animatiefilm 2003. In het kader van het Anime Event, zaterdag 16 september in de bibliotheek Stad, draait Spirited Away eenmalig in het filmhuis. Deze film moet je zien én herzien!