De aarde is op: Earth Overshoot Day!


We staan in het rood. Met z’n allen. En onze ‘bank’ gaat bijna failliet. Op 1 augustus was het Earth Overshoot Day. De dag van het jaar waarop we officieel meer van de aarde vragen dan dat deze op kan leveren. 

In het rood

Je kunt het vergelijken met je bankrekening. Er staat maar een bepaald bedrag op, en als dat op is, terwijl je wel gewoon geld uit blijft geven, kom je in het rood te staan. Alles wat je daarna nog uitgeeft, levert je een schuld op bij de bank.

Zo is het ook met de aarde, die kan ons per jaar maar een bepaalde hoeveelheid voedsel leveren. Dat heeft te maken met hoe lang het duurt om voedsel te laten groeien, en hoeveel ruimte er is om dat voedsel te verbouwen. Sinds 1 augustus leven we dus in het rood; we leven van reserves en bouwen als het ware een schuld op bij de aarde. Dat kun je zien aan onder andere de ontbossing en de toename van CO2 in de atmosfeer.

Een bank kan het geld bijleggen, die kan je een lening geven, die je later terugbetaalt. Maar de reserves van de aarde zullen op een moment opraken.

Meer, meer, meer

Elk jaar komt Earth Overshoot Day eerder. Niet zo vreemd misschien: elk jaar komen er ook meer mensen op de aarde, en die moeten ook eten hebben en auto rijden en dergelijke. Tegelijkertijd wordt er steeds meer water ongeschikt om te drinken, worden steeds meer bossen gekapt om huizen te bouwen … Inmiddels is het zo erg dat we eigenlijk 1,7 aarde nodig zouden hebben om aan onze eisen te voldoen.

Kleine dingen

Het is een probleem. Een enorm probleem. Dat kan één persoon niet zomaar oplossen. Maar het zijn de kleine dingen die het doen, en als we allemaal íets beter ons best doen, scheelt dat een heleboel! En zelf een bijdrage leveren aan een beter milieu hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Pak bijvoorbeeld een keer de fiets in plaats van de auto of stap bijvoorbeeld over op groene stroom! Informeer bij je energiemaatschappij naar de mogelijkheden. Heel veel duurder is het niet, heel veel beter voor het milieu wel! En als je contract bijna afloopt, kun je bijvoorbeeld bij de Consumentenbond kijken hoe groen jouw nieuwe maatschappij écht is (en ze laten ook meteen de goedkoopste maatschappijen zien. Lekker handig!). Ook kun je ervoor zorgen dat je zelf minder afval produceert. Check daarvoor bijvoorbeeld deze handige lijst van Milieu Centraal.

Alle beetjes helpen!

Andere redelijk eenvoudige aanpassingen, want alle beetjes helpen:

  • Heb je thuis eten over? Gooi het niet weg, maar vries het in! Dat kun je met gemak nog een keertje opwarmen en opeten. Dat scheelt een boel in voedselverspilling. En tijd om te koken.
  • Een dagje weg? Pak eens de trein in plaats van dat je met de auto in de file achteraan sluit. Dan kun je onderweg makkelijker met elkaar praten, spelletjes spelen en begin je een stuk ontspannender aan de dag. Scheelt ook het geruzie over wie de BOB is!
  • Zit de stekker van je telefoonoplader nog in het stopcontact terwijl je telefoon allang opgeladen is? Laat je de stekker van de waterkoker er altijd inzitten? Als je een apparaat niet gebruikt maar toch de stekker in het stopcontact laat zitten, gebruikt hij alsnog wat stroom. Staat je apparaat dus uit -> trek dan ook de stekker eruit! En in plaats van apparaten op stand-by zetten scheelt het ook als je ze gewoon écht uit zet. Fijn voor de portemonnee én het milieu!
  • Douche eens wat korter. En ben je naar het toilet geweest, laat het toilet dan niet helemaal doorspoelen, maar gebruik de stopknop. Dat scheelt liters water per kéér. Heb je een waterkraan die maar langzaam opwarmt en heb je warm water nodig? Vang het water dat je niet gebruikt dan op in een bak of een gieter. Kan je daar mooi de plantjes mee water geven!

Wat draag jij bij aan een beter milieu? Heb je nog tips? Laat het ons weten!