Dag van het Kasteel


Al van jongs af aan ben ik dol geweest op kastelen. Wanneer we op vakantie gingen, stonden er altijd een aantal kasteel-bezoeken op het programma. Nog steeds vind ik het heel erg leuk om binnen te kijken bij de vele verschillende kastelen die verspreidt liggen in Europa. In Nederland zijn er ook een flink aantal kastelen, maar die zijn lang niet allemaal zomaar te bezoeken. Sommige zijn in privé-bezit en zijn bewoond, andere zijn omgebouwd tot hotel of restaurant. Daarom is het zo leuk dat de Nederlandse Kastelenstichting ieder jaar de Dag van het Kasteel organiseert. Dit evenement wordt gehouden op Tweede Pinksterdag.

Nederlandse Kastelenstichting

De Nederlandse Kastelenstichting bestaat al sinds 1945 en heeft als doel de verhalen van kastelen en buitenplaatsen in Nederland levend houden. Dit doen zij door wetenschappelijk onderzoek te doen en de kennis die zij hiermee vergaren te delen met het publiek. De stichting geeft boeken, tijdschriften en onderzoeksrapporten uit en organiseert lezingen en excursies.

Dag van het Kasteel

Meer bekendheid

Naast deze activiteiten organiseren zij ook ieder jaar de Dag van het Kasteel. Deze dag is bedoeld om kastelen en buitenplaatsen meer bekendheid te geven en mensen te laten zien dat deze monumenten het waard zijn om te behouden. Er worden verhalen verteld over de monumenten aan de hand van een thema. Dit jaar is het thema ‘rondom kasteel en buitenplaats’.

Groningen

De stichting besteed ieder jaar ook extra aandacht aan een of twee gebieden in Nederland. Dit jaar staan de kastelen en buitenplaatsen in Utrecht en Groningen in de spotlight. In Groningen hebben zo’n 200 middeleeuwse borgen gestaan. Daar zijn er nu nog 16 van over. Zes daarvan kun je er bezoeken op de Dag van het Kasteel. Neem eens een kijkje bij Verhildersum in Leens. Er is daar van alles te beleven!

Utrecht

Utrecht is een echte kastelen- en buitenplaatsenprovincie. Neem nu de buitenhuizen langs de Vecht. Deze weerspiegelen nog altijd de rijkdom van de stedelijke koopmannen van weleer. Prachtig om met een bootje over de Vecht te varen, langs al die prachtige huizen. En wat te denken van Kasteel Amerongen, Landgoed Oud Amelisweerd of Ridderhofstad Hindersteyn.

Er is van alles te beleven en te zien tijdens de Dag van het Kasteel op tweede Pinksterdag. Alle te bezoeken kastelen en buitenplaatsen zijn terug te vinden op de website van de Dag van het Kasteel. En ter voorbereiding kun je natuurlijk een boek lenen bij de bibliotheek. De Nederlandse Kastelengids bijvoorbeeld!

Waar ga jij een kijkje nemen?