Compostella is een magische bedevaart

Op vrijdag 7 oktober om 19.30 uur, dinsdag 11 oktober om 19.30 uur en woensdag 12 oktober 11.00 uur is in het nieuwe filmhuis de magische documentaire Compostella te zien.

Santiago de Compostella

De Bedevaart naar Santiago de Compostella (ook wel Sint Jacobsroute  genoemd) is de pelgrimstocht naar het graf van de apostel Jakobus in Spanje. De belangrijkste route door Spanje was de Camino Francés, die de voortzetting was van meerdere routes uit Frankrijk. De Camino Francés is een middeleeuwse verkeersas die in Noord-Spanje loopt van de Pyreneeën naar het graf van Jakobus. Deze route loopt langs prachtige dorpen en steden in noord Spanje. Vanaf andere Europese landen lopen eveneens Jacobswegen naar Frankrijk en Spanje. De Jacobswegen vormen dus een netwerk van verschillende routes, met Santiago de Compostella als eindpunt.

Compostella

Finis Terrae

Al in de eerste helft van de elfde eeuw ontstond de bedevaart. Er wordt echter aangenomen dat deze al veel ouder is. Al voor Christus was Kaap Finisterre het eindpunt van een heidense tocht. De naam Finisterre is afgeleid van het Latijnse Finis Terrae, het einde van de wereld. Volgens de overlevering kreeg de kaap deze naam toebedeeld door de Romeinen. Zij dachten namelijk dat de wereld tot aan het einde van dit schiereiland reikte en niet verder.

Op eigen kracht

Regisseur Mouchard volgde voor de prachtige documentaire Compostella drie jaar lang de hoofdroutes. De beleving van de tocht is voor iedereen verschillend. Maar er is ook een duidelijke overeenkomst. Ongeacht leeftijd, sociale achtergrond en religieuze overtuiging, gaat iedereen over zijn eigen grenzen heen. Door het intensieve contact met de natuur en andere pelgrims, wordt iedere wandelaar op zijn eigen krachten en tekortkomingen gewezen. Jaarlijks lopen tienduizenden pelgrims de weg naar Santiago de Compostella. Om religieuze redenen, als remedie tegen een burn-out en een midlifecrisis, of gewoon als ontdekkingsreis. De wandeling dient te leiden tot een bescheiden vorm van zelfonderzoek.

Het mooiste van de reis

Als kijker van de documentaire Compostella maak je de bedevaartstocht door de ogen van de wandelaar mee. Misschien zelfs nog wel beter, want alleen het mooiste van de reis kijk je mee. Je ziet de mooiste zonsondergangen, de prachtigste kloosters en kathedralen, het magische landschap en de idyllische dorpjes. Je maakt in de bioscoopstoel heel veel moois mee. Zoveel dat je vreest dat het in het echt alleen kan tegenvallen en dat de wandeltocht héél zwaar is.

Compostella

Bucketlist?

Ik vind het fascinerend waarom iemand besluit om deze bedevaart af te leggen. Sommige wandelaars leggen zomaar 1.000 km af.Zelfs voor mensen zoals ik, die niet gelovig zijn opgevoed, heeft deze film een bepaalde magische sfeer. Daardoor raak je zelfs als niet-gelovige bijna spiritueel verlicht. Zo veel dat je deze bedevaart op je ‘Bucket List’ wil zetten. Ondanks dat ik de reis absoluut niet wil afleggen, zou ik heel graag een kaarsje willen branden in de kathedraal van Santiago de Compostella. En in Finisterre het einde van de wereld aanschouwen.

  • Boek
  • Boek
  • Boek