Cinema Colleges: Walk of Fame, over Hollywood en de filmindustrie

Hollywood is de bekendste filmindustrie ter wereld. Dus als je het over film hebt, heb je het al snel over Hollywood. De grootste filmsterren, de bekendste films en ook heel veel goede films komen daar vandaan. En nu met de Oscars voor de deur is februari de perfecte maand om dit fenomeen onder de loep te nemen. Toch houden veel mensen niet van Hollywoodfilms; ze hebben juist een voorkeur voor een goede filmhuisfilm. Veel Amerikaanse films die in filmhuizen draaien, worden echter gemaakt in Hollywood. Waar komt die afgunst jegens Hollywood toch vandaan, en wat is een Hollywoodfilm nu eigenlijk precies? Filmprofessor Rudi de Boer behandelt in vier avonden alle ins en outs over dit fascinerende fenomeen.

Over Hollywood

Net als de meeste mensen die opgroeien in het westen, maar ook daarbuiten, ben ik opgegroeid met Hollywood. Mijn eerste kennismaking met films, waren ook Hollywoodfilms. De onafhankelijke films, de kleine kwetsbare films, dat wat wij art-house/filmhuis-films noemen, leerde ik pas later kennen. Net als elk klein kind van mijn generatie was het eerst Disney en daarna kwam ET, Indiana Jones, Star Wars etc. Hollywood is en blijft vooral een droomfabriek. Daarom spreekt het veel mensen en dus ook mij aan. Alleen merk je wel dat naarmate je ouder wordt, sommige fantasierijke films van vroeger nu gedateerd zijn of gewoonweg te kinderachtig. Afgelopen zomer ben ik eindelijk echt in Hollywood geweest en dan zie je pas hoe fake deze wereld eigenlijk is. Tegelijkertijd is het erg bijzonder dáár te zijn waar die fantastische films zijn gemaakt. En juist daarom wil ik Hollywood in vier avonden behandelen voor de tweede reeks Cinema Colleges.

Universele thema’s

Het klassieke succesverhaal Hollywood weet zichzelf heel goed in de markt te zetten. Je kunt lang discussiëren  over de artistieke kwaliteit (in mijn ogen is die er ook wel degelijk), het doel van Hollywood is over het algemeen nog steeds (zeker als er een miljoenen budget mee gepaard gaat) een zo groot mogelijk publiek bereiken. Dus ook mensen ver buiten Amerika moeten naar de films gaan. Dan kom je dus al snel uit op vermaak. Good guys vs bad guys, de liefde, vriendschap … Universele thema’s die veel mensen aanspreken. Ik hoor mensen vaak zeggen: “Ik vind die Hollywoodfilms maar niks, het is zo Amerikaans …” Inmiddels is ook dat achterhaald; er werken heel veel buitenlanders in Hollywood en van de beroemde acteurs zijn er inmiddels al heel veel van buiten Amerika (Britten, Australiërs, Canadezen, etc).

Colleges

In vier colleges belichten we Hollywood, de filmindustrie en ook de Oscars.

  1. Hurray for Hollywood! Het begin van de filmindustrie in Hollywood.
  2. And the winner is … Het Oscarseizoen staat weer voor de deur. Welke films gaan er dit keer met deze felbegeerde beeldjes vandoor?
  3. Hollywood correct? Hollywood wordt ook wel eens gezien als het ‘linkse geweten’ van de Verenigde Staten. Maar als je goed kijkt dan zie je toch nog steeds een aantal praktijken waar menigeen de wenkbrauwen bij fronst.
  4. Meta Hollywood. Hollywood bestaat ruim 100 jaar en kent dus inmiddels een rijke geschiedenis. Deze geschiedenis, maar vooral ook het fenomeen film maken zelf, is een grote inspiratiebron voor filmmakers.

De Cinema Colleges vinden plaats op woensdag 15 en 22 februari en 1 en 22 maart in bibliotheek Stad, de nieuwe zaal van 20.00 tot 22.00 uur. Wil je hierbij zijn? Dan kun je hier je kaartje kopen voor alle vier de colleges: leden € 25,- | niet-leden € 30,-.