Chris de Stoop op bezoek bij eindig laagland

Literair genootschap eindig laagland nodigt regelmatig bijzondere schrijvers uit om in Corrosia Theater, Expo & Film over hun werk en leven als auteur te vertellen. Maandag 27 maart is het de beurt aan Chris de Stoop. Hij schreef o.a. Dit is mijn hof (2015). Een non-fictieboek en persoonlijk familierelaas over de teloorgang van het boerenland door de ontpoldering van de Zeeuws-Vlaamse Hedwigepolder. In 2016 verscheen Ex-reporter. Daarin neemt hij afstand van de journalistiek die teveel aandacht heeft voor de grote drama’s van onze tijd. De ontstaansgeschiedenis ervan wordt daarbij vergeten. Andere publicaties van De Stoop zijn o.a. Het complot van België (2007), De Bres (2000) en Ze zijn zo lief, meneer (1992). In Corrosia gaat hij dieper in op zijn werk.

Chris de Stoop

Gouden Boekenuil

Zijn debuut Ze zijn zo lief, meneer (1992), over een bende vrouwenhandelaars, veroorzaakte grote beroering in binnen- en buitenland. In 2004 ontving hij voor Zij kwamen uit het Oosten de publieksprijs van de Gouden Boekenuil. Vijftien jaar geleden trok De Stoop zich al een jaar terug in het polderdorp Doel, dat moest wijken voor haven en industrie. Hij schreef er zijn boek De bres. ‘Het is zijn betrokkenheid die De bres tot een meesterwerk maakt,’ schreef auteur Hans Warren toen.

Polder

Dit is mijn hof gaat over de Hedwigepolder, de beroemdste polder van de lage landen, die onder water gezet gaat worden. De polder is symbool geworden voor het oude boerenland dat moet wijken voor nieuwe natuurgebieden. Dit raakt de bevolking diep in de ziel. De Stoop, boerenzoon uit de streek, keert terug naar de ouderlijke hoeve die van de ene op de andere dag leeg is komen te staan. Terwijl hij de boerderij bestiert, kijkt hij naar het veranderde landschap om zich heen. Hij is zo iemand die nog in vervoering kan raken van een mooi gevormde koe, lyrisch kan worden van een vers geploegde akker. Hij kijkt terug op het boerenleven dat het land maakte tot wat het was, duizend jaar lang. En hij kijkt met verbijstering naar het geradbraakte land dat het geworden is.

Benieuwd?

Benieuwd naar zijn inspiratiebronnen, drijfveren en vakmanschap? Kom naar Corrosia en vraag hem alles wat je wil weten. Kaartverkoop via www.corrosia.nl en boekhandels Stumpel (Almere Stad) en The Read Shop (Almere Haven). Toegang € 7,50 (€ 6,- met bibliotheekpas en gratis voor CorrosiaPashouders).

Maandag 27 maart, 20.00 uur (deuren open vanaf 19.00 uur)
Corrosia Theater, Expo & Film
Markt 43, 1354 AP Almere Haven