Boekenweek voor jongeren – krijg ik mijn jongere aan het lezen?

Hoe krijg ik mijn bijna volwassen kinderen aan het lezen? Er gaan drie boeken mee op vakantie. Maar dat is het dan ook. De boeken gaan mee … Misschien dat er tien bladzijden zijn gelezen, maar veel meer zal het niet zijn. Na de vakantie worden de boeken weer ongelezen ingeleverd bij de bibliotheek. Ze hebben natuurlijk wel wat gelezen op social media en ondertitels bij films, maar het zou zo leuk (voor hen) zijn als ze ook zo af en toe eens gewoon een boek lazen … Gelukkig is er nu van 21 tot en met 30 september 2018 een Boekenweek voor Jongeren.

Wat is dit voor boekenweek?

Deze boekenweek is er speciaal voor jongeren van 15 tot en met 18 jaar. Aan het begin van deze boekenweek worden de winnaars bekend gemaakt van het Beste Boek voor Jongeren. De tien nominaties zijn door een volwassen vakjury speciaal aanbevolen voor jongeren van 15 t/m 18 jaar. Een jongerenjury kiest welke boeken volgens hen de beste zijn in 2018. De twee winnaars ontvangen ieder een geldbedrag van € 15.000,-.

Nominaties?

De boeken die genomineerd zijn in de categorie Oorspronkelijk Nederlands zijn Alex Boogers met Onder een hemel van sproeten (Podium), Nhung Dam met Duizend vaders (De Bezige Bij), Roelof ten Napel met Het leven zelf (Atlas Contact), Henk van Straten met Wij zeggen hier niet halfbroer (Nijgh & Van Ditmar) en Arjan van Veelen met Aantekeningen voor het verplaatsen van obelisken (De Bezige Bij) en in de categorie Vertaald zijn de volgende boeken genomineerd: Fatma Aydemir met Ellebogen (Signatuur), Edward Docx met Laat los mijn hand (Atlas Contact), Karl Geary met Montpelier parade (Ambo|Anthos), Sara Nović met Wie het mooist valt (Meulenhoff) en Angie Thomas met The Hate U Give (Moon).

Tour de literature

Er gaan 21 enthousiaste schrijvers langs scholen en praten met bovenbouwers over het lezen en schrijven van boeken. Verder krijgen jongeren in deelnemende boekhandels en de bibliotheek gratis een geschenkboek. Dit jaar is het boek geschreven door Nhung Dam, Tim Hofman en Raoul de Jong. De bundel met korte verhalen heet 3PAK. Deze drie schrijvers gaan ook langs de scholen. Een aantrekkelijke beschrijving van deze schrijvers en welke schrijvers er nog meer te verwachten zijn is te lezen op de site van de CPNB. Tot vorige jaar heette deze boekenweek overigens nog Literatour. Dat is vast een bekende term bij scholieren. Ik zal mijn dochter er eens naar vragen.

Dus eind september is duidelijk welke boeken ik onder de neus van mijn kind ga houden. Die boeken zullen niet te weerstaan zijn en vast tussen al het verplichte leesvoer van school gelezen worden. Zal het de vlogs en de series tijdelijk echt kunnen verdringen? Ik ben benieuwd!