Biographers day: check de nieuwste biografieën in onze collectie

Op 16 mei is het Biographers day; dé dag om een lijstje te maken met de nieuwste biografieën in onze collectie. Behalve deze nieuwe boeken zijn er natuurlijk nog veel meer biografieën in onze bibliotheek te vinden. Via onze online catalogus kun je thuis al een keuze maken en zelfs het boek reserveren. Kom je liever gewoon spontaan langs, onze bibliothecarissen helpen je graag met zoeken en het beantwoorden van je vragen.

Een biografie (Grieks: βιος leven, γράφειν (grafein), schrijven) is een op schrift gestelde (en doorgaans gepubliceerde) levensbeschrijving van een persoon. De term wordt meestal gebruikt voor non-fictie, dat wil zeggen werken waarin iemand het werkelijke leven van een werkelijk bestaand, veelal beroemd, persoon probeert te beschrijven. Een biografie is wel verhalend en probeert op die manier een beter inzicht te geven in de persoonlijkheid en het karakter van de beschreven persoon dan een droge opsomming van feiten zou doen. Een biografie van een heilige heet een hagiografie. Deze term wordt ook gebruikt als de schrijver zijn onderwerp onkritisch behandelt. Als de schrijver van een biografie ook het onderwerp van de biografie is, heet dit een autobiografie.

5 nieuwe biografieën

1. Francien de Zeeuw: van verzetsheldin tot eerste vrouwelijke militair

Deze biografie van verzetsvrouw en eerste vrouwelijk militair Francien de Zeeuw (1922-2015) beschrijft hoe ze opgroeide in het Nederlands-hervormde, anti-Duitse gezin van een huisschilder in Terneuzen. Hoe ze een opleiding volgde tot Rijkstelefoniste en in dienst kwam van PTT. Toen de Duitsers op 10 mei 1940 ons land bezetten en de Arbeitseinsatz invoerden, ging ze op haar werk telefonisch onderduikadressen zoeken voor opgeroepen jongens die niet voor de nazi’s wilden werken en zorgde ze voor distributiebonnen. Zo kwam ze terecht in het verzetswerk en Knokploeg Zeeland. Na de bevrijding van Zeeland raakte ze betrokken bij de oprichting van de vrouwenafdeling van de Marine (Marva). Eind 1944 werd Francien de eerste vrouwelijke militair.

De redacteur en journaliste (1969), die ook jeugdthrillers schrijft, baseerde deze boeiende biografie op onderzoek en gesprekken met en brieven van Francien en familie. Geschreven in een stijl die veel recht doet aan haar: eerlijk, sober en rechttoe-rechtaan, laat zij helder en ook ontroerend de grote verdiensten zien van deze moedige en doortastende vrouw. 

2. Trump: de waarheid achter zijn ambitie, ego, geld en macht: de definitieve biografie

Biografie van de 45ste president van de Verenigde Staten, Donald J. Trump, door een team van 25 verslaggevers van The Washington Post. De auteurs schetsen een evenwichtig beeld, beginnend met de jonge Trump, zoon van een projectontwikkelaar van Duitse afkomst. Donalds vader draagt hem op een ‘killer’ te zijn bij alles wat hij doet en neemt hem na zijn studie in dienst van zijn bedrijf, dat goedkope appartementen bouwt in New York en het niet nauw neemt met voorschriften. Het voorbeeld van vader, het grote geld en het ethos ‘als je wordt aangevallen, zet je een tegenaanval in met alle middelen’ vormen Trump tot de bekende vastgoedmagnaat, casinohouder, womanizer en reality tv-ster in het programma The Apprentice.

De biografie onderscheidt zich doordat de auteurs een uitvoerige verklaring geven voor het grote succes van Trump. Aan de orde komen onder andere Trumps verbale strijd tegen de gevestigde orde en islamitisch geweld, zijn reputatie als typisch Amerikaanse geslaagde zakenman en als ‘outsider’ voor wie andere regels gelden. 

3. Paul Verhoeven: een filmersleven

Een bijgewerkte versie van het boek over regisseur Paul Verhoeven. Het boek gaat vooral over zijn werk als regisseur. Zijn privé-leven komt alleen aan de orde voor zover dat van invloed is geweest op zijn artistieke uitingen. Behalve dat er wordt ingegaan op de totstandkoming van zijn films, laat de herziene versie ook zien hoe er van alle kanten in de loop der jaren naar zijn films gekeken wordt. In hoeverre men in staat is geweest de diepere lagen, de symboliek in zijn films op de juiste manier te onderkennen en ook te waarderen. En dan gaat het bijvoorbeeld om de verwijzingen in RoboCop naar de figuur van Jezus of in Starship Troopers naar actuele politieke situaties.

De schrijver ziet in hem vooral een regisseur die steeds grenzen wil verleggen. Een recent uitgebreid interview met actrice Sharon Stone laat zien wat de film Basic Instinct betekend heeft voor haar carrière en persoonlijke leven. Deze editie werd uitgebreid met nieuwe feiten, inzichten, reportages en een introductie van Martin Koolhoven.

4. Cruijff, de jonge jaren

Heruitgave van ‘Cruijff!: van Jopie tot Johan’ (1996, herz. editie 2006)* over de periode 1947-1973 van Johan Cruijff (1947-2016). Bert Hiddema (1942) behandelt in 54 hoofdstukken alle ups en downs gedurende de tijd bij Ajax en het Nederlands elftal. De auteur heeft daarvoor onder andere gesproken met personen uit de familie- en kennissenkring rond de topvoetballer. Achterin zijn de hoogtepunten en de palmares opgenomen, net als het aantal wedstrijden en doelpunten. Deze goed leesbare biografie bevat buiten een zwart-witfoto op het omslag van een jonge Cruijff geen beeldmateriaal. Hiddema is erin geslaagd een objectief beeld te geven van de persoon Cruijff. Wie niet genoeg krijgt en nog meer wil weten over Cruijff, zou ook het zelfstandige vervolg ¡El Cruijff! (1997)**, over de periode 1973-1996, van dezelfde auteur moeten lezen. 

5. Al Capone: leven, legende en nalatenschap

Al Capone (1899-1947) was de man die vanuit het niets een imperium opbouwde. Daarin stonden illegaal gestookte drank, prostitutie en gokhuizen centraal. In het Chicago van de jaren twintig was hij de meest gevreesde man van Amerika. Dat was vooral ook omdat hij systematisch zijn vijanden gewetenloos liet ombrengen. Pas aan het einde van de jaren dertig kon de overheid hem inrekenen en veroordelen tot een gevangenisstraf in Alcatraz. Tientallen boeken en films zijn over hem gemaakt.

Biografe Bair won al verschillende prijzen voor eerdere boeken en pretendeert nu de ultieme biografie van Capone te hebben geschreven, omdat ze vertrekt van getuigenissen van nog in leven zijnde familieleden en brieven. De criminele feiten die Capone pleegde, worden hier niet verzwegen, maar wel vanuit een menselijk perspectief geduid, waardoor de lezer een ietwat ander beeld krijgt. Vooral het deel na zijn dood en de discussies rond zijn nalatenschap zijn nieuw. Maar juist omdat die andere manier van kijken door zijn eigen familie wordt gebracht, blijven er nog veel vragen over en blijft de mythe overeind. 

Zit jouw favoriet tussen deze nieuwe biografieën of heb jij een all time favorite? Laat het ons weten!