Bert Wagendorp te gast bij de literaire talkshow ‘Schrijvers on Stage’

Een van mijn favoriete columnisten is Bert Wagendorp. Drie keer in de week schrijft hij een stukje in de Volkskrant over een actueel onderwerp. Op zaterdagochtend begint mijn weekend dan ook met de krant en de column van Bert. Meestal vind ik dat zeer verhelderende stukjes en knik ik instemmend of roep ik tegen niemand in het bijzonder dat ik het er helemaal mee eens ben. En soms vraag ik me af waar hij zo snel de informatie vandaan heeft die zijn betoog moet bevestigen of de mening van iemand anders moet ontkrachten. Journalistiek speurwerk zal het zijn; je werkt tenslotte niet voor niets bij de krant.

GeenStijl

Op zaterdagochtend 5 mei publiceerde Wagendorp onder de titel ‘Laptoprukkertjes’ een column over de oproep van 143 vrouwen om niet meer op GeenStijl te adverteren vanwege de seksistische reacties op deze oproep. Hij beschrijft haarfijn hoe bij GeenStijl iedereen  die kritiek uit op de seksistische, racistische en haatzaaiende uitingen, persoonlijk wordt aangevallen en geïntimideerd; niet alleen vrouwen. Met onder andere nepprofielen gaat GeenStijl helemaal los op de sociale media om iedereen die het niet met ze eens is tegen  de schandpaal te zetten. Zo probeert ze met deze zogenaamde ‘trollen’ de publieke opinie te beïnvloeden en critici monddood te maken. De rol en de invloed van de sociale media in de journalistiek is het thema in de nieuwe roman van Bert Wagendorp.

Masser Brock

Naast columnist en journalist is Wagendorp ook schrijver. Op donderdag 18 mei is hij te gast bij de literaire talkshow ‘Schrijvers on Stage’. Hij gaat daarbij het gesprek aan over zijn nieuwe roman ‘Masser Brock’. In dit boek blijft Wagendorp dicht bij huis: Masser Brock is columnist voor De Nieuwe Tijd, de grootste kwaliteitskrant van het land. Ooit was hij overtuigd van het belang van de journalistiek en een idealist. Maar twijfel sluipt binnen als in een ver buitenland vier Nederlandse soldaten onder merkwaardige omstandigheden sneuvelen.

Bert Wagendorp

Fake news

De Morgen omschrijft Masser Brock als: “Een spannende en verbijsterende roman waarin de lezer aan het denken wordt gezet over fake news, manipulatie van de feiten en de rol van de huidige journalistiek in de wereld.” Ik ben heel benieuwd en ben in ieder geval van plan dit boek te gaan lezen. Wil je meer weten over Bert Wagendorp en zijn boek Masser Brock? Kom dan naar Schrijvers on Stage op donderdag 18 mei om 20.00 uur in de nieuwe zaal van bibliotheek Stad. Kaarten kosten € 6,50 voor leden en € 8,50 voor niet-leden. Kaartjes zijn hier te krijgen of bij de klantenservicebalies in de bibliotheken.