Wat is het belangrijkste boek?

Sinds april van dit jaar kan iedereen zijn of haar stem uitbrengen op het belangrijkste boek van Nederland … ooit!

Categorieën
Om de stemmers op weg te helpen is een Tip100 samengesteld. Deze Tip100 is samengesteld door tien bekende Nederlanders. Zij hebben binnen tien verschillende categorieën elk tien boeken geselecteerd. Een overzicht: Adriaan van Dis (literatuur voor WOII), Tom Lanoye (literatuur na WOII), Ellen Deckwitz (Poëzie), Frank Evenblij (dagelijks leven, gezondheid en sport&spel), Martine Gosselink (geschiedenis), Jan Paul Schutten (kinderboeken), Annemiek Schrijver (geloof, levensbeschouwing en filosofie), Floortje Dessing (geografie en reizen), Stijn Huijts (kunst en cultuur) en José van Dijck (wetenschap en taal). Het Algemeen Dagblad interviewt andere BN-ers over hun favoriete boeken. Zo vertelt Barry Atsma dat hij bijna al zijn boeken weggeeft.

Lijstduwer
Alleen Nederlandstalige boeken mogen meedoen voor de winst. Vertaalde titels staan wel in de lijst maar kunnen niet winnen. Misschien mag ik het niet voluit schrijven, maar er staan veel oude titels in de Tip100. De nominatie is natuurlijk erg belangrijk. Daarom is het begrijpelijk dat er gekozen is voor ‘klassiekers’. Titels die naar mijn bescheiden mening wel hoger op de lijst mogen komen te staan zijn:

Alleen met de goden – Alex Boogers
Een jongen heeft een moeilijke en harde jeugd. Toch weet hij dankzij deze afkomst zichzelf te verbeteren. Krachtig geschreven met niet alleen maar ‘goede’ personages.

De Tweeling – Tessa de Loo
Twee bejaarde Duitse vrouwen ontmoeten elkaar in een kuuroord. Ze blijken elkaar tweelingzus te zijn en ze vertellen elkaar hun levensverhaal. De twee vrouwen beleven de oorlogstijd heel verschillend.

Het leven uit een dag – A.F.Th van der Heijden
In dit verhaal duurt een mensenleven maar één dag. Benny Wult en Gini Trades worden verliefd en verzinnen een list om langer bij elkaar te kunnen zijn.

Stemmen
Staat jouw belangrijkste boek niet in deze lijst? Ga snel naar de site en steun jouw belangrijkste boek! Je kan nog tot 22 september 2016 jouw stem insturen.

  • Boek
  • Boek
  • Boek