Het belang van documentaires: IDFA!

Het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) is het grootste internationale documentaire festival ter wereld. Jaarlijks worden tijdens het IDFA ruim 250 creatieve documentaires vertoond die allemaal een unieke kijk op de wereld geven. Na het festival gaan de vier prijswinnende en genomineerde films op tournee. En net als voorgaande jaren zijn deze documentaires ook te zien in de nieuwe bibliotheek! En wel op zaterdag 20 januari. The Best of IDFA on tour belooft weer een prachtig programma te worden.

Maatschappelijk van belang

Behalve mooie speelfilms horen actuele documentaires in het filmhuis thuis, per definitie. Documentaires brengen kijkers ertoe na te denken, te discussiëren en vragen te stellen. Ik vind het als filmprogrammeur dan ook mijn taak de bibliotheek en het filmhuis te betrekken bij belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen. De bibliotheek is van en voor iedereen en documentaires horen daar absoluut thuis. Documentaires geven namelijk een unieke, maar soms ook een nieuwe kijk op de wereld en onze werkelijkheid.

Veel van de documentaires die tijdens het IDFA festival worden vertoond, zijn filmisch gezien van belang en vernieuwend, maar zeer zeker ook relevant voor onze huidige maatschappij. Een steeds groter wordend publiek is op zoek is naar een hoogwaardige vorm van verdieping en reflectie en misschien is dat de verklaring van het succes van documentaires zoals De kinderen van juf Kiet en Het doet zo zeer. Documentaires bieden een goed alternatief voor massavermaak en eenvormigheid.

Prijswinnaars

Een aantal films die tijdens IDFA 2017 bekroond zijn met een IDFA award, zijn samengebracht in The Best of IDFA on Tour. Deze films, afkomstig uit alle hoeken van de wereld, zijn beoordeeld op onder andere uitmuntende cinematografische kwaliteiten en urgentie in onderwerp. Het resultaat is een uniek programma met films die je kijk op de wereld voorgoed veranderen. In de vier documentaires die dit jaar onderdeel zijn van het programma, staan de thema’s identiteit, politieke onrust en het disfunctioneren van het arbeidsbureau centraal. Allemaal belangrijke en relevante maatschappelijke thema’s in deze tijd.

Programma 20 januari 2018

10.30 uur – The Other Side of Everything Winnaar IDFA Award for Best Documentary 2017
Een opgesplitst appartement in Belgrado vertelt een familieverhaal en symboliseert een land in politieke onrust. Srbijanka Turajlić, een politiek activist die een grote rol speelde in de revolutie na het opbreken van Joegoslavië, woont hier nog steeds. Dochter Mila portretteert haar in een ontroerende film die de woning nauwelijks verlaat.

12.30 uur – Amal Openingsfilm IDFA 2017
Amal is veertien jaar oud als ze tijdens de Arabische Lente naar het Tahrirplein in Caïro trekt om te demonstreren. Met jeugdige overmoed gaat ze recht op het gevaar af. Deze coming of age-film volgt haar in de jaren die volgen, een periode waarin de onverschrokken Amal haar eigen identiteit zoekt in een land in transitie.

14.15 uur – Piripkura Human Right Award IDFA 2017
Om de paar jaar trekt Jair Candor de jungle van de Amazone in, op zoek naar de laatste overlevenden van de Piripkura. Zijn zoektocht is urgent en tragisch: alleen door te bewijzen dat de indianen nog leven, kan hun leefgebied beschermd worden. Een fascinerende en ontroerende ode aan onverzettelijkheid.

15.45 uur – As We’re Told IDFA Special Jury Award for Short Documentary 2017
Portret van de meest impopulaire instantie in Zweden: het arbeidsbureau. Om de anonimiteit van de geïnterviewden te waarborgen, worden alle werknemers – van receptionisten tot psychologen en directeuren – nagespeeld door poppen, met talloze opzienbarende onthullingen tot gevolg. Zo is in deze documentaire te zien dat een werkcoach gemiddeld slechts tien mensen per jaar aan een baan helpt. 

Kosten: leden € 22,50 | niet-leden € 25,- | VIPkaart BankGiro Loterij € 20,-. Wil je dit niet missen, koop dan hier je kaartjes!