The battle: Lasergame of toch paintball?

Als het aankomt op sporten die een vergelijkbare adrenaline-rush geven als een First Person Shooter, dan kom je kom al snel uit op paintball of lasergaming. Welke van de twee sporten is het meest aantrekkelijk, wat zijn de verschillen en waar kun je dit eigenlijk spelen? Ik zette het uiteen in een ‘lasergame versus paintball-verhaal’. Welke van de twee mag zich een ‘future sport’ noemen?

Lasergame is een relatief onbekende sport, voor het eerst gespeeld in 1984 en uit Amerika over komen waaien. Lasergame maakte een stormachtige opkomst eind jaren ’90 tot begin 2000. Meestal zijn de lasergame – of laserquest parken te vinden bij bowling centers of paintball parken. Er zijn grofweg twee varianten van lasergaming.

Laser Quest

Lasergaming kent grofweg twee bekende varianten, het Lasermaxx systeem, van Nederlandse makelij, is de eerste. Het systeem bestaat uit een centraal aangestuurd systeem met zichtbare stralen. De spelers dragen een pak dat uitgerust is met sensoren. Die registreren de infrarood stralingen van het wapen als een speler geraakt is. Afhankelijk van waar de speler geraakt wordt, kun je punten verdienen. Meestal geeft het pak een geluid- en vibreer signaal. Ben je geraakt, dan wordt het pak 10 seconden uitgeschakeld. Schouders, borst, rug en het wapen zelf zijn de plekken die je kunt raken en waarmee je punten kunt scoren. Een treffer op de borst levert de meeste punten op. De arena’s zijn meestal indoor en worden met neon en UV lampen verlicht, wat een futuristische indruk geeft. Een veel voorkomende spelvariant is ‘Team Deathmatch’. Twee teams proberen zoveel mogelijk punten te scoren door elkaar zo vaak mogelijk te raken.

Miles Tag

Dan is er ook nog het ‘lasergame’ systeem dat geen gebruik maakt van een laserstraal, maar van infrarood (IR). Deze technische variant kom je vaak tegen bij grote actieparken waar in de bossen lasergame gespeeld wordt. Een variant die veel door defensie wordt toegepast, is het ‘miles lasertag’ systeem dat op échte wapens wordt gemonteerd. Met dit systeem wordt een ‘IR blaster’ op het mondstuk geplaatst. Door de luchtdruk die ontstaat bij het afvuren van een losse flodder, wordt een infraroodstraal geactiveerd die doelen kan raken op een afstand van 300 meter. Soortgelijke varianten worden ook veel op paintball parken gebruikt. Daarbij wordt een paintball marker met een predator systeem, omgebouwd tot lasertag systeem. Het pak dat gedragen wordt, is van sensoren voorzien die de infraroodstraal registreert en een signaal afgeeft bij een treffer. Militaire- en tactische politie-eenheden kunnen hiermee op realistische wijze hun defensie handelingen trainen.

een infraroodstraal kan een doel op een afstand van 300 meter ver raken

Paintball

Bij paintball wordt er gebruik gemaakt van paintball wapens, ook wel ‘markers’ worden genoemd. Een persdruk flesje geeft lucht aan de marker die kleine verfballetjes met een snelheid van bijna 300 k/m per uur weg schiet. De snelheid en massa van het balletje zorgen voor voldoende kinetische kracht, zodat bij impact de gelatine schil van de bal breekt. En daarmee wordt de tegenstander gemarkeerd. Er zijn ontzettend veel type markers, variërend van pump, autocockers, blowbacks en zelfs elektronische markers , die met gemak meer dan 25 ballen per seconde kunnen schieten! De balletjes worden door een magazijn gevoed, die een ‘hopper’ wordt genoemd. De hopper zit bovenop de marker en heeft een capaciteit van circa 200 balletjes. Nederland telt ruim 100 velden waar paintball gespeeld worden. Afhankelijk van de regels die de velden hanteren, kun je open dagen spelen of je met een groep aanmelden voor een potje paintball.

Elektronische markers die met gemak 25+ ballen per seconde kunnen schieten

Woods Paintball

Paintball wordt op verschillende manieren gespeeld. Eén van de meest bekende spelvarianten zijn ‘woods’ en ‘scenario’, waarbij de teams, veelal in camouflage outfits uitgedost, in de bossen spelen met bunkers van natuurlijke beschutting. Andere varianten zijn ‘capture the vlag’, ‘team deathmatch en ‘domination’. Nederland telt een kleine 10.000 beoefenaars van de woods variant.

Open dagen

Op één van de 100+ velden die Nederland telt, kun je open dagen bijwonen. Tegen betalingen van een WOF (Walk-on-Fee) kun je met je eigen spullen en paintballs meedoen. Woods wordt weinig in competitief verband gespeeld. Er worden wel veel ‘big game’ evenementen voor recreatieve spelers georganiseerd. Eén van de grootste evenementen wordt jaarlijks op een naoorlogse legerbasis in het Duitse Mahlwinkel georganiseerd. Hier wordt twee keer per jaar een wedstrijd van 2.000 tegen 2.000 gespeeld, episch dus!

Sup’Air paintball

Een populaire variant van paintball is het sportieve Sup’Air paintball. Twee teams, van ieder vijf spelers, spelen op een (kunst) grasveld gevuld met opblaasbare objecten. Het format is 5 tegen 5, 15 minuten pure speeltijd met als doel zo veel mogelijk punten te scoren. Een punt scoor je door je tegenstanders te ‘taggen’ en op de buzzer van de homebase van de tegenstander te drukken waarna de klok stopt met lopen. Ruim tien scheidsrechters houden toezicht, zodat het spel eerlijk verloopt en zij bij een onopgemerkte ‘hit’ de geëlimineerde speler van het veld kunnen halen.

Toernooien

Er worden verschillende competities en toernooien georganiseerd waaronder de Nederlandse paintball competitie. In Europees verband worden de Millennium Series  georganiseerd. Daaraan doen bijna alle topteams uit Europa, Amerika, Afrika en Azie mee. Nederland kent een aantal top-teams die op Europees niveau het podium halen. Dit zijn onder andere de Palmbeach Royals uit Almere, Bad Boys uit Oss, en de regerend Nederlands kampioen Amsterdam HEAT.

Regerend Nederlands kampioen Amsterdam HEAT

The Battle

Wat is toffer?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Spanning

Lasergaming is buitengewoon spannend. In een kleine omgeving kom je elkaar telkens tegen in kleine gangetjes of achter obstakels en deuren. Je weet nooit wie of wat je aantreft. Soms kan dat behoorlijk onhandig zijn omdat je niet direct door hebt of je nu met een teammaatje of tegenstander te maken hebt. In tegenstelling tot paintball doet lasergaming geen pijn, alhoewel je wel rekening moet houden met botsingen met elkaar en deuren. Het is immers behoorlijk donker. De totaalervaring met lasergaming, het geluid, de lasers en de snelheid van het spel leiden tot een nipte overwinning in het voordeel van Lasergame.

Lasergame: 1

vs

Paintball: 0

Competitie

Er zijn in vergelijking met Paintball zijn er nauwelijks lasergame competities te vinden. De laatste keer dat er een lasergame wereldkampioenschap georganiseerd werd dateert uit 2014 . Daarbij deden er maar een klein aantal teams mee. Ook in Nederland zijn er geen bestaande competitie verbanden te vinden. Paintball lijkt vooral in dat opzicht aan het langste eind te trekken met Nederlandse, Europese en zelfs Wereldkampioenschappen die via livestreams te volgen zijn. Kortom: een overtuigende winst voor paintball.

Lasergame: 1

vs

Paintball: 1

Aantrekkelijkheid

‘Beauty is in the eye of the beholder’. Desalniettemin valt er wel wat te kiezen. Lasergaming kun je zowel in- als outdoor beoefenen, is relatief goedkoop, wordt nauwelijks in competitie gespeeld, maar is wél spannend. Paintball daarentegen is duurder, wordt overwegend outdoor gespeeld, maar kent een uitgebreide recreatieve- en competitieve scene. Bovendien levert het een met lasergame te vergelijken ‘adrenaline-kick’ op.

 

Lasergame: 1

vs

Paintball: 2

Zelf ervaren hoe leuk en spannend het is om te lasergamen? Op zaterdag 15 oktober organiseert de nieuwe bibliotheek een 5 tegen 5 lasergame toernooi, schrijf je team in! De nummers 1 en 2 van de dag krijgen een toffe prijs: een lasergame of paintball arrangement aangeboden door Gladiator sports , zo kun je zelf bepalen welk van de twee het leukst is!

schrijf je nu in voor de lasergame competitie

  • PlayStation 4, Spel voor console, Game, Software
  • Dvd, Film
  • Blu-ray, Film