Barbecue-seizoen geopend: tijd voor barbecue recepten!


Het barbecue-seizoen is weer geopend, hoe lekker is dat! Van die heerlijke warme en lange zomerse avonden in de tuin (al zijn ze nu even ver te zoeken, die avonden …), genietend van lekkers van de barbecue. Wil je wel eens iets anders dan de standaard kippenpoten, hamburgers en speklappen? Wij zochten vijf boeken uit onze collectie die je voldoende barbecue recepten bieden voor de komende zomer. 

In de 17e eeuw waren rond de Caribische eilanden Franse en Engelse boekaniers actief. Ze namen van inheemse piraten de techniek over om vlees, vooral van varkens, langzaam te roosteren om het langer houdbaar te maken. Vermoedelijk is ook het woord, dat via het Spaanse barbacoa in het Engels terechtkwam, van Indiaanse afkomst: bijvoorbeeld bij de Taino-indianen betekent barabicu ‘het heilige vuurbed’. (Bron: Wikipedia)

5x boeken met barbecue recepten

1. Basic BBQ : alles wat je moet weten voor een geslaagde barbecue | In dit boek presenteert chef-kok en ex-wereldkampioen barbecueën Peter de Clercq enkele creatieve barbecue recepten. Het gaat steeds weer om erg verfijnde, lekkere en haalbare recepten, zoals gegrilde oesters met zwartebessenconfituur en balsamico, kippenvleugels met schimmelkaas, gegrilde mango met peperkoek etc. De heldere uitleg, de vele weetjes en de kleine stap-voor-stapfoto’s zorgen ervoor dat dit kookboek ook geschikt is voor mensen met minder BBQ-ervaring.

2. Minibijbel barbecue : 180 spetterende recepten voor de barbecue en grillpan | Een boek met uitleg over houtskool-, gas- en elektrische barbecues, keukengerei, het voorbereiden van de barbecue met veiligheidstips en marinaderecepten. Na uitleg over roostertechnieken volgen recepten voor voorgerechten en hapjes, dan recepten voor vis, gevogelte (vooral kip) en vlees. Een hoofdstuk vegetarische gerechten bevat veel gevulde groenten en sluit bijna naadloos aan bij de recepten voor bijgerechten. Na het hoofdstuk met desserts en drankjes volgen nog eens recepten voor maaltijdbegeleiders waarin meer bijgerechten op tamelijk willekeurige volgorde. Voor de barbecue-liefhebbers een aardig boek waaruit heel wat inspiratie valt op te doen.

3. Smart BBQ | Barbecueën en grillen is een ontspannen manier van samen eten, precies de sfeer waar Julius Jaspers, bekend van zijn ‘Smart cooking’-boeken, zo van houdt. Dit barbecueboek biedt recepten voor diverse soorten barbecues: ‘open’ barbecues, barbecues met (bol)deksel en keramische barbecues etc. De recepten zijn overzichtelijk gerangschikt, duidelijk en steeds wordt correct doorverwezen naar andere recepten (sauzen, marinades). Enige kookervaring is gewenst. Geïllustreerd met smakelijke foto’s van gerechten en producten ook Jaspers verschijnt vaak in beeld.

4. Weber‘s barbecueën en grillen op houtskool en briketten | Voor een authentieke barbecue zal de echte liefhebber aan houtskool de voorkeur geven boven propaangas. Maar aan vaardigheid en kennis die nodig is voor het bereiden van een zowel smakelijke als gezonde maaltijd ontbreekt het de mooi-weer-barbecuer in korte broek bijna altijd. Deze kloeke, onder auspiciën van de befaamde Weberfabriek uitgegeven barbecuegids kan in dit geval uitstekende diensten bewijzen. De gids zal vele zuinige en gehaaste Nederlandse gelegenheidsbarbecuers op betere gedachten brengen.

5. Hete kolen : grillen & koken met een kamado | De bekendste kamado is de Big Green Egg. Het voordeel van deze compacte handleiding is dat er veel foto’s en tekeningen zijn opgenomen die het proces verduidelijken, en dat er veel aandacht is voor basistechnieken en accessoires. Pas halverwege het boek verschijnt het eerste recept. Tegen die tijd is de lezer zo goed voorbereid dat er weinig meer mis kan gaan. De recepten zijn uitstekend gekozen. Eenvoudig en makkelijk te maken, met een zo groot mogelijke rol voor de kamado en de typische smaken die men met zo’n apparaat kan creëren. De auteurs werken al jaren met kamado’s, wat je terugziet in de goed doordachte receptuur.

Wil je nog meer barbecue recepten? Kom eens langs bij de nieuwe bibliotheek. Onze collectie biedt voldoende keuze. 

  • Boek
  • Boek
  • Boek