Back to school: tips voor ouders

Het is zo ver, de zomervakantie is bijna voorbij en dan gaat je kind naar de middelbare school! Een grote stap, ook voor ouders. Nooit meer wachten op het schoolplein, nooit meer luizenmoeder of vader zijn, nooit meer helpen bij de sportdag. Het grote loslaten gaat beginnen. In dit artikel handige tips voor ouders!

Huiswerk: helpen of niet?

Het gaat natuurlijk om je kind. Hoe kun je je kind zo goed mogelijk begeleiden in deze grote stap? Het huiswerk is erg wennen, plannen en organiseren is iets wat brugpiepers moeten leren. Uitstelgedrag, smoesjes en veel afleiding … Niets menselijks is jongeren vreemd. Hoe kun je je kind motiveren, zonder er te veel bovenop te zitten? Het laatste wat je wilt is elke dag discussies of knallende ruzies bij het overhoren van Franse woordjes.

Om het puberbrein beter te begrijpen en de sfeer thuis goed te houden hieronder een aantal boeken vol tips en adviezen voor kinderen in de brugklas.

‘Vergeten, kwijt en afgeleid: opvoedwijzer om executieve functies bij kinderen te versterken’

Pedagogische adviezen om kinderen te leren hun taken naar behoren uit te voeren, zoals het maken van huiswerk, het opruimen van hun kamer en het rekening houden met veranderende omstandigheden.

boekcover: vergeten kwijt en afgeleid

‘De huiswerkcoach: help je kind met huiswerk’

Handvatten om jongeren te helpen met studeren en huiswerk. Met aandacht voor onder andere leerstrategieën, zelfvertrouwen en motivatie, communicatie en duidelijkheid. Voor opvoeders van kinderen vanaf ongeveer 12 jaar.Boekcover: de huiswerkcoach

‘Hoe geef je professionele studiecoaching? : een kind dat steeds van z’n fiets valt, kun je beter leren fietsen dan dat je pleisters blijft plakken’

Handleiding voor studiebegeleiding in het voortgezet onderwijs.Boekcover: professionele studiecoaching

Zelfvertrouwen

De overgang van de basisschool naar de middelbare school is vaak een woelige tijd. Kinderen laten de veilige en vertrouwde basisschool achter zich en beginnen op een nieuwe school. Met nieuwe leraren, nieuwe klasgenootjes en een rooster. Vaak zijn kinderen onzeker. Andere kinderen hebben juist zin om een nieuwe start te maken en zijn benieuwd naar wat ze allemaal gaan meemaken en beleven.

Hoe krijgt je kind meer zelfvertrouwen en wat gebeurt er na school online eigenlijk allemaal? In de bibliotheek zijn veel boeken te vinden over hoe je je kind het beste hierin kunt ondersteunen.

‘Ik kan dat niet!’, zegt mijn kind : omgaan met faalangst bij kinderen

Pedagogische gids voor ouders, leerkrachten en hulpverleners.

Boekcover: ik kan dat niet

‘Lefgasten : praktijkboek : een effectieve aanpak van faalangst in het middelbaar onderwijs’

Werk- en oefenboek voor scholieren die bang zijn voor slechte cijfers of om te zakken voor het eindexamen.

Boekcover: lefgasten voor jongeren

‘Succes met faalangst’

Praktische tips voor scholieren in het voortgezet onderwijs die last hebben van faalangst.

Boekcover: succes met faalangst

‘MediaWijs!? : jong en bewust op internet’

Hoe surf je op het internet, wat is sms- en chattaal, wat is cyberpesten? Uitleg, adviezen, tips en trucs over mobiele telefonie, internet en andere nieuwe media.Boekcover: Mediawijs

‘Contact! : kinderen en nieuwe media’

Artikelen over de omgang van kinderen met nieuwe media zoals internet, games en sociale netwerken, afgewisseld met enkele interviews met kinderen.

Boekcover: Kinderen en nieuwe media
Eind goed, al goed

Het duurt natuurlijk even voordat kinderen in de brugklas hun draai hebben gevonden, maar voor je het weet zijn ze helemaal gewend! En als ouder blijft het zoeken naar een balans tussen begeleiding bieden en loslaten, en dat is makkelijker gezegd dan gedaan ;-)!

  • Boek
  • Boek
  • Dvd, Film