Schrijver uitgelicht: Annie M.G. Schmidt #writersmonday


Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet, Otje … zo maar een paar titels die Annie M.G. Schmidt op haar naam zette. Wie is er niet groot mee geworden? Voorgelezen worden, later zelf lezen; Annie was erbij en terecht want haar schrijfstijl was, is en blijft heerlijk voor iedere generatie. 

Vandaag staat Annie M.G. Schmidt centraal in dit blog. Steeds is er een andere schrijver aan de beurt op #writersmonday en dat kan in allerlei categorieën zijn. Van literatuur tot jeugdboeken en van stripboeken tot kookboeken. Wie weet kom je zo wel pareltjes tegen die je anders nooit had gelezen. Leuk toch?!

Annie M.G. Schmidt: een korte introductie

Anna Maria Geertruida (Annie) Schmidt werd op 20 mei 1911 geboren in Kapelle en overleed op 21 mei 1995 in Amsterdam. Behalve de boeken die we eerder al noemden, schreef Annie nog veel meer, zoals liedjes, musicals en toneelstukken. Ze schreef in haar beginjaren teksten en -liedjes voor cabaretiers zoals Wim Kan, Wim Sonneveld en Conny Stuart. Voordat ze bekend werd als schrijfster werkte ze als bibliothecaresse (in Amsterdam en Vlissingen), als documentaliste en later als redactrice bij Het Parool.

Annie M.G. Schmidt kreeg bekendheid als schrijfster met de hoorspelserie In Holland staat een huis over de Familie Doorsnee. Annie schrok er niet voor terug om (voor die tijd) pittige taal te gebruiken. In een hoorspel liet ze iemand zeggen “dat hij die ander een schop onder zijn achterwerk zou geven”. De volgende dag regende het opzeggingen en verontwaardigde reacties bij de VARA die het hoorspel had uitgezonden. Schmidt kreeg te horen dat dit echt niet kon. Toch bleef ze een publiekslieveling.

Annie M.G. Schmidt had een relatie met (chemicus) Dick van Duijn en samen kregen ze een zoon Flip. Ze woonden beurtelings in Le Rouret aan de Côte d’Azur en in Berkel en Rodenrijs. Na het overlijden van Dick in 1981 woonde Annie in Amsterdam, aan de Vossiusstraat. In 1991 was Annie inmiddels vrijwel blind en stopte ze met schrijven. De ochtend na haar 84ste verjaardag werd ze, inmiddels overleden, in haar slaapkamer gevonden.

Annie M.G. Schmidt

De 5 populairste Annie M.G. Schmidt materialen in de bibliotheek:

1. Spelen

2. De koning gaat verhuizen en andere gedichten met een kroontje

3. Lang leve Annie M.G. Schmidt : de 100 beste liedjes

4. Liefs van Annie : de mooiste brieven van Annie M.G. Schmidt

5. Minoes

Top 5 best verkochte boeken van Annie M.G. Schmidt:

1. Jip en Janneke

2. Pluk van de Petteflet

3. Floddertje

4. Otje

5. Pluk redt de dieren

Ik ben inmiddels best benieuwd welke boeken van Annie M.G. Schmidt jij gelezen hebt en welk boek je absolute favoriet is. Laat je het weten in een reactie? 

Heb je ook de blogs over Roald Dahl en Jamie Oliver al gelezen?