Anna Karenina lezen in Utrecht

Het ILFU (International literature festival Utrecht) wordt dit jaar gehouden van 15 t/m 29 september. Eén van de bijzondere programma-onderdelen was de Anna Karenina Marathon. Duizend vrouwen lazen Tolstojs meesterwerk twaalf dagen lang voor op Utrecht Centraal. Tijdens deze voorleesmarathon werd de wereldklassieker voorgelezen in zo veel mogelijk talen. Een kleine delegatie vrouwen, werkzaam bij de nieuwe bibliotheek, reisde op 20 september af naar Utrecht en las mee.

In de spotlights

Boven in de stationshal was een podium gemaakt waarop iedereen één of meer bladzijden van Anna Karenina kon lezen. We hadden ons goed voorbereid, zodat we niet tijdens het voorlezen onze tong braken op namen zoals Strjomov. Ook lukte het ons zinnen van vier of vijf regels zonder haperen of ademhalen voor te lezen. Vlak voordat ons blokje begon, las een vrouw een bladzijde voor in het Russisch! Wij waren aangenaam verrast: wat klonk dat prachtig en natuurlijk!

Anna in soorten en maten

Toen was het onze beurt. Eerst mocht Angelika iets vertellen over de nieuwe bibliotheek. Zij vertelde wat onze bibliotheek zo bijzonder maakt (een prachtig gebouw met een grote collectie die is gerangschikt in winkels met mooie displays). Ook kreeg ze de vraag of we Anna Karenina wel in de collectie hebben. Maar natuurlijk: je kunt bij ons het boek lenen in verschillende vertalingen, of de film. Lees je liever een e-book? Dat kan ook.
Het voorlezen was een ontspannen aangelegenheid. Voor een klein publiek lazen we ieder één of twee pagina’s. Na iedere bladzijde was er applaus. We hoorden ook nog iemand in het Farsi lezen.

Anna Karenina

Meer ILFU

Het ILFU gaat nog even door met activiteiten, zoals schrijversoptredens, een gesprek met de vertaler van Anna Karenina, dichters- en stadswandelingen, theater, films en een kindernacht. Dus reis af naar Utrecht, of noteer dit leuke literatuurfestival alvast voor volgend jaar!