Andere koek (en pepernoten …)!


Wat als de r van pepernoot weer in de maand is, maar je kind (of jijzelf) kan of mag geen tarwe of gluten eten?  Vroeger betekende dat dan dat je alle lekkere speculaas en pepernoten, waar de winkels vol mee liggen, moest laten staan.

Steeds vaker wordt gekozen voor een gluten-, suiker- of zuivelvrij dieet. Vanwege een allergie, een intolerantie of omdat je gezonder wilt leven. De tijd dat jij of je kind daarin een uitzondering was lijkt definitief voorbij te zijn. Geen saaie dieetboeken meer voor de pechvogel die niet (meer) alles kan of wil eten, maar mooie, fraai uitgegeven boeken en hippe blogs geschreven door jonge mensen die je laten zien hoe je in een handomdraai kunt koken en bakken met natuurlijke ingrediënten waarmee je de meest heerlijke dingen maakt. Vaak lekkerder dan de standaard lekkernijen in de supermarkt.

Goed zoet! Bakken zonder suiker

pepernoten

In dit boek van Nanne Hogeland (2014) staat een recept van kruidige kruidnoten op basis van gemalen havervlokken (of speltmeel) en gezoet met kokosbloesemsuiker. Ook vond ik het recept voor marsepein van amandelen met rijststroop of honing. Niet alleen de kaft van het boek ziet er mooi en feestelijk uit, maar de binnenkant is helemaal geweldig met retro plaatjes en vintage foto’s. Een aanrader voor wie op zoek is naar alternatieven voor suiker, tarwe en zuivel.

Hartige kruidnoten

pepernoten

Op www.chickslovelittleones.com,  de site met kinderrecepten van de vrouwen van www.chickslovefood.com vond ik een wel heel bijzonder recept van hartige kruidnoten. Met Italiaanse kruiden, Parmezaanse kaas en zongedroogde tomaten op basis van speltmeel. Het klinkt wat merkwaardig maar het schijnt heerlijk te zijn in plaats van een chipje. Naar speculaaskruiden smaken ze volgens mij niet! Ook van chicks love food zijn drie kruidnoot recepten met een twist. Amandelkruidnoten, kruidnoten met stukjes dadel en chocoladekruidnoten. Alles op basis van speltmeel, plantaardige melk en met kokosbloesemsuiker.

Smakelijck Winter

pepernoten

In het boek Smakelijck winter van Williene Klinck (2016) vond ik tussen de heerlijke winterse recepten ook het recept van pepernoten. Naast het basisrecept is er nu ook een gluten- en suikervrije variant op basis van boekweit en amandelmeel.  Dit boek is het nieuwste deel uit een serie Smakelijck bakken, groenten voor elk moment van de dag. Naast Smakelijck zomer  nu dus winterrecepten voor de maanden oktober tot en met maart. Ook zag ik het recept van een speculaasstaaf in dit mooie boek.

Speculaas cake

pepernoten

Van havermeel is de speculaascake van Dayenne’s foodblog. In het boek 100% Puur van Dayenne Bos (2016) vind je heel veel recepten die het je makkelijker maken als je met het hele gezin gluten-, suiker- en koemelkvrij wilt of moet eten.

Marsepein

pepernoten

Geen sinterklaasfeest zonder marsepein natuurlijk. Maar hoe doe je dat zonder suiker en kleurstoffen? In het boek Gezond feesten van Amber Albarda (2015) vond ik naast recepten van speculaas, pepernoten en chocoladeletters ook sinterklaas marsepein. Ik zag allerlei superleuke marsepeinen figuurtjes in mooie kleuren gemaakt met plantaardige kleurstoffen zoals bijvoorbeeld biet. De recepten van Amber Albarda zijn tarwe-, (meestal)gluten-, suiker- en melkvrij.

Havermoutje

In het boek Havermoutje van Pascalle Bonnier (2015) staan recepten van op basis van (je raadt het al) havermout, en jawel, ook pepernoten worden hiervan gemaakt. We hebben het boek te leen, maar je kunt ook op het blog van havermoutje kijken.

Blogs met Sinterklaasrecepten

Voor nog meer inspiratie kijk op:

Op deze blogs kom je ook de Paleo-varianten tegen van typische Sinterklaas-lekkernijen. Ook boeken over Paleo hebben wij in onze collectie!

Sinterklaasgevoel

Hopelijk inspireren deze boeken en blogs je om de lekkerste sinterklaasbaksels te maken zonder dat het al te veel stress oplevert en dragen ze bij aan een feestelijk sinterklaasgevoel.
En laat het ons vooral weten of het bakken gelukt is!