Absolutely Fabulous: The Movie

Het blijft een genot om Joanna Lumley te zien als Patsy. Ook van Jennifer Saunders, die als Edina uit een taxi rolt, krijg je niet snel genoeg.Begin jaren negentig maakte de Britse comédienne Jennifer Saunders de succesvolle BBC-serie Absolutely Fabulous (Ab Fab). Gebaseerd op een eerdere sketch uit de show French & Saunders die ze maakte met collega Dawn French. En nu, vijfentwintig jaar na hun eerste optreden, maken vriendinnen Patsy en Edina hun debuut op het witte doek in ‘Absolutely Fabulous: The Movie’!

Überhip

Het verhaal van de film in het kort: vriendinnen Edina Monsoon (Jennifer Saunders) en Patsy Stone (Joanna Lumley) leiden het luxe leven dat ze gewend zijn vol mode, drank en stappen in de meest trendy hot-spots van Londen. De één met meer succes dan de ander. Tijdens een überhip fashionfeestje gaat het mis. De dames lijken topmodel Kate Moss om zeep geholpen te hebben! Ze worden het middelpunt van een mediaschandaal en slaan op de vlucht naar het decadente Cannes en de Franse Rivièra. Zal dochter Saffron (Julia Sawalha) hen nog uit de brand kunnen helpen? abfab2

Politiek incorrect?

Wat heb ik vroeger genoten van de avonturen van dit iconische duo Patsy en Edina. Ik heb dan ook alle vijf seizoenen op dvd, inclusief specials en de oorspronkelijke sketch van televisieshow French & Saunders; waaruit de serie in 1992 ontstond. Het was politiek incorrect met een overdosis zelfspot en soms een snufje slapstick: Britse komedie op zijn best! Zij stapelden in bijna elke aflevering een hoge grapdichtheid met lach op lach en soms kwam ik niet bij. Hoe zou dit nu als volle speelfilm werken?
Laat ik vooropstellen: ik heb zeker gelachen, maar de slappe lach bleef weg. Niet alle series werken dan ook op het witte doek. We hebben te maken met een aaneenschakeling van losse sketches. Bestaand uit veel gênante valpartijen, misverstanden en veel te grote ego’s. En verder zit de film vol met soms grappige en vaker overbodige cameo’s.  Van Stella McCartney tot Baby Spice Emma Bunton en van zangeres Lulu tot Mad Men-ster John Hamm; om maar enkelen te noemen. Er is in een speelfilm meer ruimte voor de plot en dat gaat helaas soms ten koste van de grappen. En het plot van deze film is wat aan de zwakke kant.

Feest van herkenning

Aan de acteurs ligt het zeker niet. Een feest van herkenning om alle originele castleden terug te zien! En het blijft een genot om Joanna Lumley te zien als Patsy. Ook van Jennifer Saunders, die als Edina uit een taxi rolt, krijg je niet snel genoeg. De samenwerking van Saunders en Lumley blijft de reden dat Ab Fab werkt; zelfs in deze mindere gedaante. Een voorzichtige aanrader.

  • Dvd, Film
  • Blad­muziek