5 Tips voor smartphone fotografie


“The best camera, is the one that you have with you!” is een bekende quote van Chase Jarvis. En dat is ook zo. Onze smartphones nemen we tegenwoordig altijd mee. Wanneer we gaan wandelen, wanneer we onderweg zijn naar afspraken, wanneer we aan het hardlopen zijn. Soms wil je onderweg spontane foto’s maken en dan is het handig dat je de camera van je smartphone kunt gebruiken om deze momenten vast te kunnen leggen. Tegenwoordig zitten er goede camera(’s) op de smartphones. Met de onderstaande tips kun je nog meer voordeel halen uit je smartphone fotografie!

Nieuwsgierig naar wat ik allemaal doe op het gebied van fotografie? Neem een kijkje op mijn website! Daar vind je ook nog meer blogs. 

Smartphone fotografie: 5 tips

1. Schone lens
Zorg ervoor dat je lens schoon is. De lens van jouw smartphone kan snel vies worden door contact met stof, zand of ander vuil, aangezien je hem meeneemt in je tas, broek, jas etc. Maar ook door je vingerafdrukken. Wanneer je een waas in jouw foto ziet, check dan of je lens vies is. Als dat het geval is, kun je het beste een microvezeldoekje gebruiken om de lens schoon te maken.

2. Zoomen met je voeten
Probeer zoveel mogelijk de zoomfunctie van je camera te vermijden. Waarom? Door in te zoomen verlies je pixels van je foto en daarmee verslechter je de kwaliteit. Loop liever meer in de richting van je onderwerp. Echter geldt het verlies van kwaliteit door het inzoomen niet voor alle smartphones, omdat de zoomfunctie door de technologie ook steeds beter wordt.

3. Belichting aanpassen
De belichting van je foto kan je handmatig aanpassen door eerst te focussen op het onderwerp. Dat kun je doen door het onderwerp in jouw scherm aan te klikken. Vervolgens verschijnt er een vierkantje met een zon icoontje waardoor je de belichting handmatig kan aanpassen. Wanneer je buiten fotografeert en het is bewolkt, onderbelicht dan de wolken. Op die manier kun je de sfeer benadrukken. Je ziet meer details in de wolkenpartij. Vervolgens bewerk je de foto na door een filter te gebruiken.

4. Burst
Wanneer je een foto maakt waarin beweging voorkomt en je wilt het moment bevriezen, maak dan foto’s in een burst modus. Je maakt zo’n 10 foto’s achter elkaar van de actie en achteraf selecteer je de beste. Hoe werkt burst? Dat doe je door de camera functie lang in te drukken.

5. Koptelefoon als afstandsbediening
Wanneer je een selfie wilt maken, wil je onscherpe foto’s vermijden. Dat kun je doen door de oordopjes van jouw smartphone als afstandsbediening te gebruiken. Helaas bieden niet alle smartphones deze functie aan, maar o.a. de iPhone, Oneplus en Samsung wel. Plug je oordopjes in je smartphone. Vervolgens ga je in de juiste positie staan en gebruik je het plusje (+) of mintekentje (-) om de foto te maken.

Challenge your smartphone

Doe mee met de leuke challenge voor een beetje ontspanning tussen het werken door. Maak een foto tijdens je break, bijvoorbeeld van jouw lunch, je wandeling wanneer je even een frisse neus haalt of wanneer je lekker geniet in de tuin. Ik ben benieuwd naar jouw foto! Als je me op Instagram tagt (@ginyjen_fotografie) zie ik je foto zeker voorbij komen.